Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Nu blir gästgiveriet i Åsbro konsertarena

På 1700-talet var Gården vid bron en självklar knutpunkt för resande.
– Vi vill knyta an till historien och skapa en samlingspunkt här men göra det på vårt sätt, säger Margurite Sandersson.

I sommar har de bokat flera stora artistnamn, bland andra Chris Kläfford och Moa Lignell.

– Vi fick mersmak efter förra sommaren och efter julmarknaden, säger Margurite Sandersson.

För två år sedan flyttade de in i gården tillsammans med sina fyra barn. Gården vid bron, som den numera kallas, ligger vid Viskan i Veddige. Margurite Sandersson och hennes man Marcus Strandberg blev hyresgäster på gården efter att äganderätten genom arv gick över till Varbergsprofilen Peter Börjesson.

Liv och rörelse

Plötsligt blev det på nytt liv och rörelse i det stora huset. Sedan Margurite och Marcus tog över har de haft fullt upp, inte minst genom ambitionen att göra gården till en samlingspunkt igen.

– Sedan förra sommaren har vi röjt i ladugården, slängt och målat men också gjort en ny gårdsplan. Det har varit mycket jobb.

På 1700-talet var Åsbro gästgiveri en naturlig samlingspunkt för resande mellan Borås och Varberg. Här kunde man få sig en bit mat och även övernatta. Gamla fotografier som hänger i mangårdsbyggnaden vittnar om en svunnen tid då det myllrade av människor på gården. Verksamheten lades ned 1939 och blev därefter en renodlad lantgård.

Startade med våfflor

Förra året startade de en liten kaférörelse genom Lilla våffelvagnen som står på gårdsplanen, och vid jultid har de anordnade julmarknader. Det har gått bättre än förväntat.

– Vi tycker att det är kul att greja och fixa och det var därför vi ville göra det men efteråt var jag i chock över att det blev så populärt. Vi hade inte förväntat oss en sådan succé som det blev, säger Margurite.

Trots att varken hon själv eller hennes man Marcus har någon bakgrund som nöjesarrangörer vågar de satsa större i sommar. Hon är nyutbildad gymnasielärare och han jobbar på kontor. De har gjort i ordning den rymliga ladan från 1800-talet och där kommer både konsert, quizafton och yogaretreat att hållas.

– Vi har blivit sporrade att göra ännu mer eftersom folks reaktioner har varit så positiva. Det är fint att få skapa bra samlingsplatser också norr om Varberg.

Redan nu har kaféet öppet på helgerna och på mors dag kommer alla mammor att firas.

– Då bjuder vi alla mammor på våffla, säger Margurite.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här