Etapp 1 av Västerport marksaneras, marken saneras från gamla föroreningar i Varbergs hamn – det område som ska bli Västerport. Hamnområde. Varbergs kommun har anlitat BRA att göra jobbet. Miljökonsulten är Relement (tidigare Structor). Vinter. Grävmaskiner, gräver i jorden, gropar i marken.Jonas Petersson, Varbergs kommun.
Etapp 1 av Västerport marksaneras, marken saneras från gamla föroreningar i Varbergs hamn – det område som ska bli Västerport. Hamnområde. Varbergs kommun har anlitat BRA att göra jobbet. Miljökonsulten är Relement (tidigare Structor). Vinter. Grävmaskiner, gräver i jorden, gropar i marken.Jonas Petersson, Varbergs kommun. Bild: Rebecka Kvint

Nu är marksaneringen i hamnen klar

Grävandet är över. För den här gången. Marksaneringen i det som ska bli Västerports första etapp är nu avslutad.

ANNONS
|

Arbetet med saneringen – som utförts av BRA (Billström Reimer Andersson Mark AB) – inleddes i januari. Alla som haft vägen förbi har kunnat se och höra maskinerna som grävt runt i marken. I onsdags togs de sista tagen med grävskopan.

– Vi provtog och fick de sista analyserna i morse och de var rena, så nu är grävningen för att ta bort förorenade massor över, berättar Jonas Petersson, kommunens projektledare för mark och kajer i Västerport.

Nu ska de återstående högarna i området köras till olika mottagningsanläggningar och sedan ska området saltas för att gruset inte ska yra runt i vindarna. Avspärrningen kommer att vara kvar och om allt följer den nu tänkta tidsplanen ska arbetet med kajer, markhöjning och ledningsdragningar dra igång strax efter nyåret 2022.

ANNONS

– Det har inte varit så många överraskningar vad gäller föroreningar, men vi har stött på fler konstruktioner i marken från gamla byggnader än vi hade väntat oss.

 Jonas Petersson, projektledare på Varbergs kommun.
Jonas Petersson, projektledare på Varbergs kommun. Bild: Dick Gillberg

– För att vara en plats där det varit hamnverksamhet i hundra år skulle jag säga att det varit ganska rent. Det har i alla fall inte varit något som stuckit ut på sådant sätt som det annars kan göra i området som haft industrier i hundra år, säger Jonas Petersson.

LÄS MER:Spännande underjordiska fynd i hamnen

LÄS MER:Nu ska marken i hamnen bli ren för Västerport

LÄS MER:Så ska hamnen göras byggbar för Västerport

ANNONS