Nisse har flyttat in i barnfamiljernas hjärtan

Han dyker upp första december och busar hela vägen fram till julafton. Nissedörr och nissebus har blivit en tradition i många svenska hem. Hos 11-åriga Nellie och Molly Hajnold Sjövall i Varberg har han hälsat på så länge de kan minnas.

ANNONS
LocationVarberg||

Bakom en liten julgran i tvillingarnas eget mysrum finns en liten liten dörr med en ännu mindre julgran utanför. Det är lite svårt att komma fram till den. Medan tjejerna var i skolan har nisse virat toalettpapper över hela rummet så de får hoppa över för att komma fram till dörren. Tomtenissen hänger upp och ned i julgranen och i toppen av granen sitter en grön grinch fastvirad med papperssnurr.

– Varje jul gör han något bus med toapapper, berättar Nellie.

Dagen började med ett annat bus, när de skulle gå till skolan låg det okokta makaroner i skorna.

Nissen har varit med inför jul i sex år snart, först bara genom en liten dörr i väggen, men sen dök även nissen upp i dockformat och den gröna grinchen kommer numer också och hälsar på.

ANNONS

– Han är här för att förstöra och har hittat på bus med tomtenissen, de är lite fiender, säger mamma Kalina Hajnold.

Roliga nissebus

Tomtenissen har busat mycket under åren. Ibland lämnar han brev där han berättar om sina bus. Några är barnen lite upprörda över även såhär i efterhand, som när han klippte sönder deras favorittandborstar eller öppnade chokladkalendrarna och åt upp chokladen. Men han har också gjort mycket kul.

– En gång fyllde han bilen med ballonger och hade disco däri med sina kompisar, säger Molly.

– Och han har ritat ansikten på frukten vi hade med till skolan. säger Nellie.

För mamma Kalina är det barnens glädje som gör traditionen med nissedörr och nissebus så rolig.

– Det händer något magiskt och man får drömma lite. Man skapar magi för barnen, säger hon.

Och jultraditionen har även smittat av sig. På Bockstensskolan där Kalina är lärare har hennes klass nyss fått besök av en julmus som letar efter ett krypin.

Elf on the shelf – bok i USA

Traditionen med en Nisse som flyttar in och hittar på bus har vuxit fram från en annan tvillingfamilj. Carol Aebersold med döttrarna Chanda och Christa i USA hade som tradition att en nissedocka kom inför jul för att se om barnen var snälla. 2004 skrev Carol och den ena då vuxna dottern barnboken ”Elf on the shelf”. Familjen driver i dag ett företag med försäljning i 19 länder. 2020 köpte Netflix filmrättigheter och spelplattformen Roblox släppte 2021 ett spel byggt på ”Elf on the shelf”.

ANNONS

I Sverige har intresset för nissedörrar vuxit fram i takt med att familjen Aebercombs bok med tillhörande dockor steg i popularitet i USA. Maria Cregård som jobbar på Julboden på Lyrestedts färg i Varberg har sålt juldörrar sedan flera år tillbaka.

– Jag har jobbat här i åtta år, men innan dess jobbade jag på Harald Nyborg i tio år och där hade de det redan då, kanske för 12-15 år sedan. Det är inte nytt, men nu är det jättestort, säger hon.

Började som miniatyrer i trädgården

Eva Knuts, filosofie doktor i etnologi vid Göteborgs Universitet och kunnig i jultraditioner förr och nu, har sett att nissedörrar har kommit som tradition de senaste åren.

– Första gången jag såg dörrarna var inte i julsammanhang utan då var det små dörrar för att ha som miniatyrer ute i trädgården, säger hon.

Vad tror du det är som tilltalar oss i traditionen med nissedörr?

– Det finns, tänker jag, något djupt attraktivt, speciellt för barn, att vara den som är stor. Att leka med miniatyrer, leka med dockor och göra fint för någon som är mindre än en själv. Pysslet väcker fantasin och att hitta på berättelser och vad nissen ska hitta på för bus. Jag kan tänka mig att många förskolor håller på med detta också.

ANNONS

– Det finns en trygghet i traditioner och upptrappningen inför jul blir längre varje år. Nissedörrar passar in i att bygga upp en förväntan inför julafton.

Skicka bilder på nissedörrar och nissebuss till oss!

Nu vill vi se läsarnas nissedörrar och nissebus! Lämna dina bilder via Nya Varbergspostens instagram. Tagga bilden #vpnisse

Bilderna kan publiceras både på hn.se och i Nya Varbergsposten. Om du inte har ett publikt konto följ då @varbergsposten för att vi ska kunna se din bild.

Har du inte instagram kan du mejla din bild till redaktion@nyavarbergsposten.se skriv ”nissebild” som rubrik på mejlet.

ANNONS