NG:s Livs ägare får skadestånd av polisen

Polisen ger Lennart Nilsson i Varberg 1 800 kronor efter att ha gett bort hans dotters stulna cykel av misstag.

ANNONS
LocationVarberg||

Ibland blir det fel även hos polisen. Som i fallet med Lennart Nilsson och en av hans tvillingdöttrars cyklar.

– Maximal otur, säger handläggaren Gerd Wikström vid polisen i Varberg.

Lennart Nilsson, som i över 37 år har drivit NG:s Livs (Ica Nära), fick i oktober 2019 det glädjande beskedet att en av familjens stulna cyklar hade hittats via försäkringsbolagets register. Den kunde hämtas i polishuset i Varberg.

– Men när vi kom dit fanns den inte kvar. De letade men hittade den inte på hittegodsavdelningen, berättar Lennart.

Upphittare fick cykel av misstag

Gerd Wikström berättar att en upphittad cykel som inte efterfrågas eller hämtas på tre månader kan tillfalla personen som lämnade in den.

ANNONS

– Upphittaren får ett kvitto och det är ganska likt kallelsen som ägaren får om vi hittar en ägare. Vi har bytt system och därför kan det vara missvisande. Här blev det fel, så att upphittare trodde att cykeln kunde hämtas direkt och då lämnades den ut, berättar Wikström.

Upphittaren fixade till cykeln och lämnade den till sin dotter som studerade i Linköping. När felet upptäcktes skulle cykeln skickas tillbaka till Varberg med bussgods. En lösning var i sikte.

– Ja, men när dottern kommer tillbaka till Linköping efter att ha varit hemma över jul- och nyår, så har cykeln stulits på campus-området, säger Gerd Wikström.

Försäkringsbrev från annan cykel

En konstig detalj är att cykeln, som Lennart Nilsson får skadestånd för, inte är samma cykel som nämns i försäkringbrevet i polisens ärende.

Handläggaren Gerd Wikström jämför cyklarnas ramnummer och konstaterar att den inskickade försäkringen gällde en Monark Karin köpt sommaren 2015 för 5 895 kronor.

– Men cykeln som hittades i Varberg och senare stals i Linköping är en rosa Crescent Ride for life, svarar hon.

Fel belopp i skadeståendskravet

Ersättningen till Lennart Nilsson baseras alltså på fel cykel och försäkringsbrev, och därmed troligen även på ett felaktigt inköpsbelopp. Men sedan är det ju inte säkert att det skiljer särskilt mycket.

ANNONS

I rättsavdelningens beslut om ersättning skriver juristen: ”Hanteringen av hittegodsärendet har innefattat fel eller försummelse i skadeståndslagens mening”.

Han skriver även ”Du bifogade även ett försäkringsbevis där det framgår hur mycket köpebeloppet var. /…/ Cykeln är däremot 5 år gammal och det var oklart vilket skick den hade när den lämnades till polismyndighetens hittegods. Mot bakgrund av detta finner polismyndigheten att ersättningen skäligen kan utgå med 1 800 kronor”.

Pengar till körlektioner

Lennart Nilsson vet inte vad han ska tro.

– Första cykelstölden skedde för fyra-fem år sedan och vi fick meddelande om att den hade hittats för kanske två år sedan. Men då fanns den inte hos polisen. Nästa gång de ringde och sa att cykeln hade hittats åkte min sambo dit. Men då fanns den inte heller på hittegodsavdelningen. Jag trodde att det var samma cykel som försvann nu igen, säger han.

Gerd Wikström har heller ingen förklaring.

– Jag vet bara att en cykel hittades i Varberg för ett år sedan, men jag minns att Lennart Nilsson var osäker på försäkringen eftersom han hade flera cyklar. Han har nog skickat in fel papper, säger handläggaren.

Om en Monark Karin med ramnummer VF5779752K skulle dyka upp så tillhör den i alla fall NG:s Livs ägare. Han får nu nöja sig med 1 800 kronor i skadestånd för den andra cykeln, av de 3 000 han begärde.

ANNONS

– Ja, det räcker ju till två körlektioner för en av döttrarna i alla fall, säger Lennart med ett litet skratt.

ANNONS