Nekas p-tillstånd – Kommunen överklagar Länsstyrelsens beslut

Jan-Åke Johansson lider av svår kol och kan inte gå någonstans utan sin syrgas. Han måste stanna ofta och pusta. Ändå beviljas han inte handikappstillstånd av kommunen.

ANNONS
|

Jan-Åke är ledsen och besviken. Kommunen tycker inte att han är tillräckligt handikappad för att få möjlighet att parkera på handikappsanpassad plats.

– Jag förstår inte varför. Det hade hjälpt mig att bryta isoleringen.

Han har haft kol sedan 1990-talet men tillståndet har försämrats med tiden. Nu är det så illa att han ständigt måste ha syrgas. En genomskinlig plastslang sitter i hans näsa och den går att koppla till den stora, stationära syrgasmaskinen som han har hemma likväl som den portabla han har när han beger sig hemifrån.

Trots extra syre kan inte Jan-Åke Johansson gå några långa sträckor utan att han behöver stanna för att pusta och hämta andan.

ANNONS

– Det är svårare så här års med kylan och vinden, säger han.

När HN kommer på besök för att prata med honom är det hans födelsedag. Några dagar tidigare, på onsdagen i förra veckan, fick han ett besked med posten som blev den bästa presenten.

Då hade Länsstyrelsen skickat en skrivelse där de gav honom rätt gentemot Varbergs kommun om att han bör vara berättigad till ett särskilt parkerings- tillstånd för rörelsehindrade, något som kommunen sedan ett beslut den 21 oktober i år nekat honom.

– Jag blev så jäkla glad, berättar Jan-Åke Johansson.

Länsstyrelsen gjorde en annan bedömning än Varbergs kommun:

"Vid en samlad bedömning av handlingarna i ärendet och med hänsyn till den praxis som utbildats på området finner länsstyrelsen att Jan-Åke Johansson har ett varaktigt rörelsehinder som innebär att han har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand. Med hänsyn till ovanstående upphäver länsstyrelsen kommunens beslut och återsänder ärendet till kommunen för utfärdande av särskilt parkerings- tillstånd för rörelsehindrad."

Beslutet skulle ge Jan-Åke mer rörelsefrihet och möjlighet att han vidga sina vyer. Det skulle i så fall bryta den isolering som handikappet innebär.

Glädjen blev dock kortvarig.

Bara dygnet därefter fick Jan-Åke ett nytt besked, den här gången handlade det om att Varbergs kommun har överklagat Länsstyrelsens beslut till Transportstyrelsen.

ANNONS

Så här skrev kommunen i sitt avslag:

"Som skäl för beslutet anges bl.a. följande. Tillstånd bör endast ges till den som på grund av sin bristande förmåga inte kan förflytta sig till och från ett fordon inom rimligt avstånd från fordonets parkeringsplats. Den sökande kan enligt bifogat läkarintyg gå 50 meter utan hjälpmedel. Enligt protokoll från gångtest utfört den 17 oktober 2016 på Veddige vårdcentral så kan den sökande gå 205 meter med fyra stående pauser och med syrgaskoncentrator som hjälpmedel.

– Men det är skillnad att röra sig i t-shirt, inomhus på sommaren än när det är kallt och motvind ute, säger Jan-Åke Johansson.

Han påpekar att han har bra och att han har dåliga dagar. Trots att även hans läkare intygar att han får svår andnöd även vid ringare förflyttning och att han, förutom diagnosen kol, också lider av kärlkramp står kommunen alltså på sig i sin vilja att inte ge Jan-Åke Johansson särskilt parkeringstillstånd för handikappad.

Fotnot

Varbergs kommun har under fem år överklagat ärenden till transportstyrelsen vid två tillfällen, 2016 och under 2015. Så här skriver kommunens tjänsteman på området, Peter Lundqvist om det aktuella fallet:"Vi tillämpar denna möjlighet för att få hjälp med tolkningen och vägledning inför framtida beslut. Transportstyrelsen fick en ny författningssamling den första juli 2016. Därför gjordes en överklagan till Transportstyrelsen."

ANNONS
ANNONS