Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/5

Nedregården – stadsnära natur värd att bevara

Inte långt från stadens sorl finns naturen inpå knuten. Nedregårdens östra delar har en kulturmiljö som bör skyddas från bebyggelse.

Det anser Gert Andersson i Naturskyddsföreningen i Varberg som nyligen bjöd in de politiska partierna till en rundvandring. Det kom ett 20-tal representanter från fem partier (S, V, M, L och KD) och från tre förvaltningar.

– Vi saknade representanter från stadsbyggnadskontoret, säger Gert Andersson.

Du behöver inte ta dig många kilometer från centrum för att nå naturen. Men det finns inga garantier för områdets bevarande. Kulturmiljön vid Nedregården har hittills lyckas undgå skövling för bebyggelse. Det av regionen finansierade projektet Växtkraft odlar ekologiskt på några öppna ytor.

Kulturmiljön är synnerligen väl bevarad.

– Det här kan bli ett ställe där Varbergsbor kan komma för rekreation, som ett litet Slottsskogen.

Det intressanta är att sju av de åtta svenska ädellövträden finns inom strövområdet. Här växer al, ask, asp, bok, ek, hassel och sötkörsbär. Det är bara avenbok som saknas.

Fågellivet är också livligt. Vi hinner knappt ta ett steg innan Gert Andersson stannar upp. En trädkrypare klättrar upp för ett träd.

Vi fortsätter en bit till och talar om den mindre hackspetten som håller till i de gynnsamma förhållandena. Vi hittar bohålet i träd – men vi ser inget. Plötsligt hörs den lilla rödlistade fågeln.

– Hör. Det är den mindre hackspetten.

Vi står bara ett 20-tal meter från industriområdet och den korrugerade plåten. Ändå är naturen så nära.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här