Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Naturum Getteröns nya gömsle klart – då invigs det

Det nya vassgömslet på Naturum Getterön är klart. Med foto- och fågelintresserade i åtanke har de skapat ett gömsle med mer utrymme och luckor från olika vinklar.

I början av förra året inledde arkitekten Håkan Cullberg arbetet med att planera ett nytt vassgömsle. Naturum Getterön skickade in en bygglovsansökan som blev godkänd under hösten och före årsskiftet var det nya gömslet på väg.

– Det har varit mitt roligaste projekt i alla kategorier och jag skulle också vilja säga att det är mitt viktigaste, säger arkitekten som tidigare gjort Filmstaden Bergakungen i Göteborg.

Håkan Cullberg har själv ett intresse för fåglar och fotar på fritiden. Det har han använt i projektet för att, tillsammans med Varbergs Fotoklubb och andra på Naturum Getterön, komma fram till vad det gamla vassgömslet saknade. Det var rymlighet, tillgänglighet och förmågan att se fåglar från olika vinklar.

Det resulterade i en ny byggnad med ett tjugotal luckor med olika placeringar och höjd. Både för stående, sittande, rullstolsburna och de som föredrar att vara på marknivå och komma fåglarna riktigt nära. Gömslet har även fått flera sittplatser, en stor ingång och en öppen yta med plats för minst fyrtio besökare.

– Det är till för alla, inte en specifik grupp människor, säger naturvägledaren Christopher Gullander på Naturum Getterön.

Dagarna före invigningen var snickaren Roger Larsson vid det nya gömslet för att göra klart det allra sista. Det var bland annat dörren och de sista luckorna som behövde hamna på plats inför öppningen den 10 april.

– Det har varit en fantastisk resa och när häckningssäsongen är över kommer vi att fixa vägen ner till gömslet, säger Håkan Cullberg.

Häckningssäsongen varar från den 1 april till den 31 juli. Under den perioden är fåglar och deras bon skyddade enligt jaktlagen och av den anledningen kommer Naturum Getterön göra i ordning vägen först i augusti.

Invigning av vassgömslet

Invigningen är på Naturum Getterön klockan 13-15 söndagen den 10 april.

Det kommer vara invigningstal och drop-in fågelguidning från gömslet.

Källa: Naturum Getterön

LÄS MER: Nytt gömsle byggs på Getterön

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här