Naturnära i självförsörjande minihus och jurta

Två vänner. Två olika boenden. En vision. Annicka Nilsson och Ingemar Harström byter kvadrat-meter mot ett liv ”off grid”.

ANNONS
|

Utanför Veddige står det – Ingemar Harströms eget ”tiny house” . Vackert tecknat mot den lummigt gröna bakgrunden. Trenden att bygga minihus på släp, med möjlighet till förflyttning är en sedan många år växande trend i USA och ute i Europa. I Halland är Ingemar pionjär.

– Jag tittade på båtar först, men kom på att det inte var permanent boende på båt jag var ute efter utan compact living i sig, säger Ingemar Harström.

Utvändigt är huset så gott som klart, invändigt finslipas fortfarande planlösningen för de 20 kvadratmeterna. Kök, kontor, toalett, tv-hörna och sovloft.

Allt kommer att få plats försäkrar Ingemar och visar runt, pekar och måttar där platser för inredningen markerats med blå tusch. När det blir färdigt flyttar han in. Tanken är att bli så självförsörjande som möjligt.

ANNONS

Utanför elnätet

Att leva off grid innebär att leva utanför det befintliga elnätet och i stället själv producera och lagra el för hushållsbehov genom sol- och vindkraft.

– Huvudtanken är att komma så nära naturen som möjligt, säger Annicka Nilsson.

Nomadtält

Liksom goda vännen Ingemar har hon siktet inställt på ett liv bortom de konventionella levnadsramarna. Ett enklare liv, närmre naturen och med mindre belastning på miljön.

– Jag är väldigt mycket här uppe annars, säger hon och gestikulerar med handen ovanför huvudet.

– Jag behöver det där andrummet i hemmet, att kunna jorda mig. Komma i kontakt. I naturen blir det väldigt lugnt.

I Andalusien finns den handtillverkade jurta som ska bli Annicka och döttrarna Alma och Justinas hem.

– För mig är det inte jätteviktigt hur jag bor, utan var. Nära naturen och att jag inte känner att bostaden bara är en bostad där en jättestor del av mina pengar försvinner i något som inte känns jag, säger Annicka.

Framtidsplaner

– Jag tror också att med hela den här bostadsmarknaden och politiken och hur vi kommit efter - vi kommer aldrig hinna ikapp det. Så visst måste det till något alternativ, säger Ingemar Harström.

ANNONS

Tankarna om enkelhet, med referenser i både buddhismen och hos amishfolket, är återkommande. Lyckan tycks för de båda vännerna varken ligga i antalet ägodelar eller kvadratmetrar.

Framöver hoppas de se fler nyfikna av det i samklang med naturen nära sätt att leva på.

Idéerna om framtiden är många och håller både förfinade filtreringssystem för regnvatten och odling av ovanliga bär för självplockning.

– Nu för tiden finns det så bra filter att man kan rena vatten för både matlagning och till att dricka, säger Ingemar.

– Jag vill satsa på odling, säger Annicka Nilsson. Och längre fram är också min tanke att ha två jurtor, en där vi bor och en där jag kan bedriva verksamhet i som healer.

För Ingemars del har byggandet av det egna huset gett mersmak.

– Jag och en vän har bestämt att vi ska fortsätta bygga sådana här på beställning till andra som är intresserade av det här sättet att leva på, säger Ingemar Harström och klappar på den grå panelen till sitt tiny house.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS