Nattklubbsägare i Varberg har delade meningar om dansgolv under coronapandemin

Nattklubbsägare i Varberg resonerar helt olika om huruvida dansgolv i coronatider är lämpligt eller inte. – Vi kommer att ha ett litet dansgolv så länge vi får, säger Oscars ägare Anthony Vendelstrand. Societéns ägare är av en annan åsikt. – I min värld är det otänkbart, säger Peter Gustavsson.

ANNONS
LocationVarberg||

Samtidigt som smittspridningen i Sverige ökar börjar bilder från trängsel på nattklubbarna i storstäderna spridas på sociala medier – något som fick regeringen att agera. För att komma tillrätta med trängseln på dansgolven blir det återigen ett förbud mot offentliga danstillställningar med fler än 50 personer. Förbudet slopades de 8 oktober och träder åter i kraft den 1 november.

Men det är inte bara i storstäderna som dansfesten pågår. För två veckor sedan drog Oscars Restaurang och Sportbar i gång ett dansgolv – ägaren har varit i kontakt med miljö och hälsa som har gett klartecken. Natten till den 25 oktober publicerades en sekvens från festen på dansgolvet på Instagram stories.

ANNONS

Läs mer: Drastisk ökning av coronasmitta i Halland – restriktioner övervägs

– De två senaste lördagarna har de fått dansa. Vi följer rekommendationerna och skulle de ändras lägger vi ner det lika fort. Vi vill inte riskera något, säger Oscars ägare Anthony Vendelstrand (före detta Halldén).

Går det att hålla rekommenderat avstånd på dansgolvet?

– De får ju dansa. Det är fler krogar som har det så. 50 får dansa, det är inga konstigheter, säger Vendelstrand.

Enligt nattklubbsägaren har polisen varit på plats de två senaste helgerna.

– Polisen sa att det såg bra ut.

Kommunens inspektörer har inte varit synliga på Oscars sedan mitten av juli, men förvaltningschefen bekräftar att Oscars ägare nyligen tog kontakt med honom.

– Jag har sagt att det inte finns förbud mot dansgolv, säger Anders Bergh, chef på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen och fortsätter:

– Vi bryr oss inte om antalet dansade. Vi tittar på trängsel och i nuläget finns det inga klagomål angående det.

Nattklubbsägaren Peter Gustavsson på Societén har dock en helt annan syn på hur regelverket ska tolkas:

– Vi har inte haft något dansgolv sedan i mitten på mars och kommer inte ha det på rätt länge. I min värld går det inte att hålla distanseringen på ett dansgolv, säger han.

ANNONS

Läs mer: Societéns coronaregler under krisåret 2020

Kroggäster ska hålla ett avstånd på minst en meter till andra sällskap. Detta enligt lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder för serveringar som började gälla den 7 juli. Då fick även kommunerna makten att stänga serveringar som inte sköter sig.

Läs mer: Ny trängsellag ska göra det lättare att stoppa smittspridningen

– Vi har haft anmärkningar på verksamheter från och till. Men de har rättat till dem direkt och vi har inte förlagt någon med vite, säger Anders Bergh, chef på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.

Folkhälsomyndigheten föreslår att reglerna för serveringsställen skärps till högst åtta personer per sällskap. Vad tycker ni om förslaget?

– Det kan göra det lättare för oss. Nu kan det finnas sällskap på 24 personer och de i sin tur får inte trängas med andra.

Hur ofta gör ni inspektioner under kvällar och helger?

– Vi gör det då och då och definitivt om det kommer klagomål.

Kommer ni fortsätta med det under hösten?

– Ja, men jag vill inte avslöja när vi kommer att gå ut, säger Bergh.

Läs mer: Smittskydd Halland stängde nattklubben Oscars

Det här gäller vid danstillställningar:

Från och med den 1 november 2020 är det förbjudet att anordna danstillställningar med fler än 50 deltagare, även om danstillställningen hålls på ett serveringsställe. I begreppet deltagare inräknas de som samtidigt besöker danstillställningen. Det är alltså inte endast de personer som befinner sig på dansgolvet som räknas. Alla som befinner sig i de utrymmen som besökarna till danstillställningen har tillgång till räknas in i deltagarantalet.

Källa: Polisen

ANNONS