Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Västafrikanska bandet T.P Orchestra Poly-Ryhtmo spelar svängig soulinspirerad afrobeat på Societetsscenen klockan 14.30 den 6 juni.

Nationaldagen firas med blick mot omvärlden

Löpning, surf eller musikeftermiddag. Evenemangen avlöser varandra den 6 juni.

På Sveriges Nationaldag kommer det att myllra av människor i Varberg. Förutom traditionellt nationaldagsfirande är det både Friskusloppet och Apple Bay Day samma dag.
Kultur och fritid som arrangerar nationaldagsfirandet hoppas på många besökare nere vid Societetsparken. Förra året kom runt 4 000.

I år kännetecknas firandet av det globala i det lokala.
– Det blir ett traditionellt firande men vi har haft tankarna på världen i år. Vi får internationellt besök av bandet Poly-Rythmo från Bénin, säger arrangemangsproducent Sara Berndtsson på kultur och fritid.

Bandet beskrivs som ett svängigt soulinspirerat band från Västafrika. De har spelat in över 500 låtar sedan starten i slutet av 60-talet och samarbetat med både Franz Ferdinand och Bénins superstjärna nummer ett, Angelique Kidjo.
– Det är superhäftigt att få hit ett sådant band. Det blir en härlig musikeftermiddag.
Dessutom gör Busbandet en familjespelning som tar publiken ”jorden runt på tio låtar”. Välkända låten ”Snoppen & Snippan” låter kanske bekant för många av de minsta.

Enligt Sara Berndtsson kommer det att finnas något för alla under dagen, från morgonens flagghissning till halningen på kvällen.
– Det blir en mix av marsch och trumpetande till afrobeats, säger hon.
Hon hoppas att besökarna kommer att cykla mellan Apple Bay Day och nationaldagsfirandet i centrum.

I år vill kultur och fritid skapa förutsättningar för möten mellan människor med ett program som genomsyras av öppna sinnen, glädje och nyfikenhet. För den som vill veta hur världen smakar finns Urban Food Market i Societetsparken. Det går även att göra egna vänskapsband eller delta i språkkafé.
Programmet ger även tillfälle att hälsa nya medborgare välkomna.
– Vi får runt 150 nya svenska medborgare så det är fantastiskt roligt.
Dessutom blir det högtidstal av kulturjournalisten Johanna Koljonen. Mer info om tider och aktiviteter finns på www.varberg.se.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten. 

 

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här