Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Nanna valde efterrätt för välgörenhet

17-åriga Nanna Sandgren har hjälpt Pinchos att välja en efterrätt som ger pengar till välgörenhetsstiftelsen Min Stora Dag i november.
…– Den smakar drömlikt!

I augusti fick Nanna Sandgren sjunga med Carola Häggkvist – en önskning som Min Stora Dag uppfyllde efter att gymnasieeleven från Bläshammar hade haft en jobbig period med sina sjukdomar, Ehlers-Danlos syndrom och variabel immunbrist, och varit inlagd på sjukhuset i Halmstad.

Nanna var sedan tidigare med i Min Stora Dags ungdomsråd och hade fått vara med och ta fram en ny efterrätt, som skulle ge pengar till organisationen.

– Den skulle ha lanserats i våras, men då kom ju pandemin, så allt blev framflyttat till nu i november.

Ny efterrätt på Pinchos

Efterrätten valdes efter att de fem medlemmarna i barn- och ungdomsrådet hade provsmakat olika förslag och ingredienser på Pinchos huvudkontor i Göteborg.

– De hade radat upp allt från kakor till godis. Vi valde den bästa smaken, som stack ut lite från det vanliga och det var hallon, kolakräm (dulce de leche), kanderade popcorn och myntablad.

För varje efterrätt som säljs går fem kronor till organisationen Min Stora Dag.

– Det här gästspelet är av extra vikt, framförallt för att det är framtaget med ett riktigt bra ändamål i åtanke. Det var fantastiskt att få se ungdomsrådets engagemang kring att ta fram en efterrätt som ska älskas av många, säger Caisa Lintunen, konceptansvarig Pinchos, i ett pressmeddelande.

Min Stora Dag granskas

Min Stora Dag arbetar med att uppfylla önskningar från barn med allvarliga sjukdomare eller diagnoser.

– Det är viktigt att fokus hamnar på Min Stora Dags arbete och vad som görs för alla barn, inte på den negativa artikeln i Aftonbladet, säger Nanna och syftar på en text som innehöll delvis felaktiga siffror och senare rättades, men handlade om att mindre än hälften av pengarna verkar gå direkt till barnen.

Min Stora Dag har ett så kallat 90-konto och granskas av Svensk insamlingskontroll, vars kanslichef Lena Hörnblad berättar att minst 75 procent av det insamlade ska gå till ändamålet.

Samlade in 29 miljoner kronor

Att Min Stora Dag räknar in löner och en del av lokalhyran i sin verksamhet är inte emot reglerna. Stiftelsen har de senaste tre åren samlat in i 87 miljoner kronor, hjälpt 14 000 barn och haft en ändamålsuppfyllelse på 86–93 procent.

– Jag blev jättebra bemött! Alla volontärer och de som arbetar på Min Stora Dag är verkligen måna om att man skall känna sig i fokus och få fantastiska upplevelser där man kan koppla bort att man är sjuk för en stund, säger Nanna Sandgren.

• Min Stora Dag

Välgörenhetsstiftelsen Min Stora Dag drivs med pengar som privatpersoner, företag, föreningar och stiftelser skänker.

Varje år uppfyller Min Stora Dag önskningar hos närmare 5 000 barn och ungdomar. Vissa av dem är mer på sjukhus än i skolan.

Mål är att alla de cirka 200 000 barn i Sverige som lever med allvarliga sjukdomar och diagnoser ska få en ”Stor Dag” som ger kraft och glädje i vardagen.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här