Anders Johansson, närmast kameran, firade sin namnsdag tillsammans med 20 jämlikar i fredags. Anders är ett av de vanligaste namnen i Sverige. Dock har populariteten sjunkit något de senaste decennierna.
Anders Johansson, närmast kameran, firade sin namnsdag tillsammans med 20 jämlikar i fredags. Anders är ett av de vanligaste namnen i Sverige. Dock har populariteten sjunkit något de senaste decennierna. Bild: Conny Bengtsson

Namnsdagsfirande ska bli tradition

För de Anders, 21 till antalet, som samlades hos fastighetsbolaget Fortinova under fredagen var det så klart lätt att hålla reda på allas förnamn. Men för att hålla isär varandra fick de presentera sig med efternamn.

ANNONS

– Det blev lite som i försvaret. En del tyckte så klart det var väldigt kul att säga ”Anders, kan du skicka tårtan?”, säger Anders Johansson som är vd på Fortinova.

Han har tillsammans med sin namne och vice vd, Valdemarsson, tagit initiativ till namnsdagsfirandet.

– Vi har tidigare deltagit på ett motsvarande event i Göteborg. Där hade man dragit ihop ett större antal Anders från näringslivet och en liknande träff har även figurerat i Halmstad. Nu tyckte vi att det var vår tur att ta över fanan. Mig veterligen finns firandet inte kvar i den omfattningen i Göteborg och Halmstad, säger Anders Johansson.

ANNONS

Även om nätverkande är en del i namnsdagskalaset så är det inte jobb som står i fokus denna dag.

– Man har sina jobb och sina titlar, men det här blir ett så lättsamt event med något helt annat i fokus. Det var inga företagspresentationer eller någonting. Det blev mer samtal om hur vi firar våra namnsdagar och lite om varför våra föräldrar döpt oss till Anders. Sedan blir det lite nätverkande ändå. Det är en liten stad och alla känner ju till varandra, säger Anders Johansson.

Andersdagen är annars synonym för de skrockfulla som en dag som ska visa vad det blir för julväder, om Anders slaskar skall julen braska.

– Det är säkert det uttrycket som har gjort att Andersdagen har blivit lite speciell, säger Anders Johansson.

Det är redan klart att det blir ett nytt event nästa år.

– Det är flera som har sagt att de kommer nästa år och ska ta med sig fler Andersar. Vi vill att det ska vara ett inkluderande event, så i inbjudningarna har vi skickat med Skatteverkets blankett för namnbyte. Om det är någon som vill byta namn, säger Anders Johansson och skrattar.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS
ANNONS