Här ska Västerport byggas. Thomas Ericsson och Eva Hylander är inte nöjda med hur planerna är utformade.
Här ska Västerport byggas. Thomas Ericsson och Eva Hylander är inte nöjda med hur planerna är utformade.

Namninsamling ska förändra Västerport

En digital namninsamling, det är Thomas Ericssons och Eva Hylanders nya strategi för att få inte bara Varbergare utan hela världen att engagera sig i utvecklingen av Västerport.

ANNONS
LocationVarberg||

Som HN tidigare har berättat är paret Ericsson-Hylander oroade över den utveckling som planeras i Västerport. De anser att byggnaderna blir för höga och exploateringen för tät.

Oroliga att tiden rinner iväg

Detta har de yttrat sig kring när det var dags att ge synpunkter på detaljplaneförslaget. Men någon respons från politiskt håll har de inte fått. Nu börjar de känna sig oroliga att tiden rinner iväg och att planerna kommer att bli verklighet.

Eva Hylanders dotter bor i Hamburg. Hon är intresserad av utvecklingsfrågor och gillar Varberg. I framtiden vill hon flytta tillbaka till Varberg. Det var hon som ansåg att de behövde ta till nya grepp för att nå ut till fler och tipsade dem om att det går att göra namninsamlingar på nätet.

ANNONS

– Vi kommer att starta en Facebooksida bara för Västerport, säger Eva Hylander.

Thomas Ericsson, Eva Hylander och hunden Barbro, motståndare till Västerportsplanerna.
Thomas Ericsson, Eva Hylander och hunden Barbro, motståndare till Västerportsplanerna. Bild: Annika Karlbom

Namninsamlingen startades i onsdags och hade när den här artikeln skrevs 124 underskrifter.

– Vi har fått höra att de måste bygga så här eftersom det är så många som vill flytta till Varberg. Men genom att bygga så som planerat försvinner en del av attraktionskraften, säger Thomas Ericsson som är arkitekt.

Vattenkontakten försvinner

Närheten till vattnet är det som många uppskattar och genom Varbergs topografi kan man se vattnet från långt inne i stan. Med de planerade höga husbyggena i Västerport kommer den visuella kontakten med vattnet att gå förlorad, förklarar han.

Paret Ericsson-Hylander poängterar att de inte alls är emot utveckling men de önskar att Varberg satsar på hållbart byggande för framtiden, ett byggande som är attraktivt också om 50 eller 100 år.

Nuvarande planer innebär att det inte kommer in tillräckligt med ljus, befarar de.

– Det måste vara möjligt för unga att ha råd att bo där också.

På den nuvarande Facebooksidan där de lägger upp inlägg i frågan och även har länkat till namninsamlingen får de både medhåll och mothugg.

– Det finns de som tänker bara tio år framåt i tiden. Västerport måste byggas med omsorg. Kanske måste vi planera för en annorlunda vardag i framtiden.

ANNONS

Läs mer:

Thomas tycker att det är dags för mer variation

Halt för Snidaren ger kritiker hopp på Almeberg

ANNONS