Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Namninsamling kan rädda Veddige simhall

Framtiden för Veddige Simhall är oviss. Ska den renoveras och drivas i privat regi eller byggas om till något annat? Många Veddigebor vill dock ha kvar sin badanläggning, och nu ställer de sitt hopp till en namninsamling.

– Det är viktigt med en simhall så barnen kan lära sig simma och att det finns aktiviteter som konkurrerar ut TV-spel, säger Chris Kozik, boende i Veddige med barn i 1- och 5-årsåldern.

Han får medhåll av Bertil och Annelie Lewinbäck som pausat sin promenad utanför Hemköp i Veddige. De ser simhallen som en viktig samhällsfunktion för att locka och behålla invånare.

– Vår son flyttade hit med sin familj. En av anledningarna var att här finns allt. Sedan är simhallen en viktig social mötesplats för ungdomarna.

Namninsamling ska rädda simhallen i Veddige

Både paret Lewinbäck och Chris Kozik har skrivit på den namninsamlig som föreningen Veddigevisionen skapade för en vecka sedan. Föreningens kassör, Pelle Johansson, är en av personerna bakom initiativet. HN träffar honom i simhallen, som byggdes på 70- talet långt innan Varberg fick sin första simhall. Nu kan det bli Veddigeborna som får resa för att kunna bad och simma.

– Inför kommunens beslut om simhallen vill vi visa vad Veddigeborna tycker. Hittills har namninsamlingen gått över förväntan. 600 personer har skrivit under, säger Pelle Johansson.

Målet är i dagsläget inte att nå folkomröstningsnivå på 10 procent av kommunens invånare. Men Pelle Johansson tror ändå att namninsamlingen räcker långt.

– Det är en het politisk fråga, så jag tror att simhallen kommer få finnas kvar. Ska en ort växa är det viktigt att service finns på orten. I och med den nya järnvägsstationen vid Värö är det nog många som kan tänka sig flytta till Veddige.

Även Chris Kozik är positiv.

– Jag hoppas att en namninsamling ska hjälpa. Jag pratar med kollegor om frågan, att det är viktigt att skriva på. Vi ska styra vårt samhälle.

Annat användningsområde

Den nya badanläggningen på Håsten, Pingvinen, ska drivas i privat regi. Om Veddige simhall kommer ingå i privatiseringen är inte bestämt. Anläggningen behöver i så fall omfattande renoveringar, vilket kultur- och fritidsförvaltningen nu utreder kostnaden för. Förvaltningen ska också utreda om simhallen ens håller för en upprustning.

Fram till december ska förvaltningen också ha utrett vad fastigheten kan användas till om den inte förblir badanläggning.

– Vet inte vad man skulle göra annars med utrymmet om hallen inte renoveras. Jag är så inställd på att få ha simhallen kvar, säger Pelle Johansson.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här