Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

”Nördkultur” intog Arena Varberg under höstlovet

Dataspelstävlingar, pärlplattekonst, programmering, brädspel, retrospel, föreläsningar – och en mekanisk tjur. Den 1-2 november arrangerade Ung i Varberg evenemanget #Nördkultur på Arena Varberg.

Det är höstlov och Arena Varberg är i dagarna två full av utövare av olika kategorier ur ”nördkulturen”. I en nedsläckt sal lyser ett tjugotal ansikten upp av datorernas blåaktiga sken. Det är LAN och här spelas Counter-Strike, Valorant, League of Legends, FIFA och Minecraft – bland annat.

– Det är en gemenskap att spela med varandra på plats i stället för att sitta hemma, och det lockar folk att komma ut. Många här har aldrig setts förut men träffas genom det gemensamma intresset för spel, säger gymnasieeleven Hannes som är med och arrangerar e-sportdelen.

Det är Ung i Varberg som arrangerar #Nördkultur, och kommunens ungdomscoacher Mickael Jönsson och Sara Widgren är på plats.

– Det blir ett gemensamt språk att kommunicera på, och man kan förstå varandra utan att ha träffats. Jag spelar själv, och jag var väldigt blyg i ungdomen men när man spelade ihop blev det en mental avslappning, säger Mickael Jönsson.

– Det är bara för oss vuxna att åka med tåget, stannar du har du förlorat, säger Sara Widgren, som själv inte har några svårigheter att haka på eftersom hon också anser sig vara en ”nörd”.

Tanken med dagarna är, förutom att erbjuda aktivitet till höstlovsfirande ungdomar, att visa upp nördkulturen för föräldrar och andra som är nyfikna. Men även att visa hela paletten för ungdomarna.

– Vi vill visa upp både det analoga och det digitala, så att man kan lära av varandra och mötas i det, säger Mickael Jönsson.

Vid en station får ungdomarna prova på klassiska tv-spel från 80-talisternas uppväxt, och vid en annan finns representanter från det multinationella spelföretaget Electronic arts på plats för att visa att de finns i Göteborg. Bland det analoga finns ett bord med klassisk pärlplattning – eller pixel art som även kallas och vid ett annat sitter spelföreningen Playground bland en uppsjö brädspelskartonger.

Ni kallar det #Nördkultur, men finns det inte en lite negativ klang i ordet nörd?

– Jag kallar mig själv det, det känns normaliserat i dag, man kan vara stolt över det på annat sätt. Det är inte samma fördomar längre, säger Sara Widgren.

– Reclaim the nerd! fyller Mickael Jönsson i.

Jag testar en klassisk fördom. Hur mycket Jolt Cola florerar här inne? Finns Jolt Cola ens fortfarande?

– Det finns! Men det är svårt att få tag på i dag, så det har blivit lite kult, och väldigt eftertraktat, säger Sara Widgren.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här