Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Maria Redström Norrman driver Nära berättelser och Emma Bothin Svenring driver Grön styrka och Grön yogi . De hade båda en vision om ett nätverk för att stötta varandra i egenföretagandet och startade för ett år sedan Joyride. I början av hösten var det vid societetsparken, numera inomhus men med gott avstånd. Bild: Elina Sundström
Maria Redström Norrman driver Nära berättelser och Emma Bothin Svenring driver Grön styrka och Grön yogi . De hade båda en vision om ett nätverk för att stötta varandra i egenföretagandet och startade för ett år sedan Joyride. I början av hösten var det vid societetsparken, numera inomhus men med gott avstånd. Bild: Elina Sundström

Nätverkar om nya sätt att klara företagandet under pandemin

I nätverket Joyride har egenföretagare i och runt Varberg träffats under ett års tid. I början av november var temat corona.

Emma Bothin Svenring, yogalärare och hälsorådgivare och Maria Redström Norrman, författare, skrivcoach och redaktör på bokförlag, insåg under en fika hösten 2019 att de båda velat starta ett nätverk för egenföretagare med mjuka värden. Joyride har sedan dess träffats varannan onsdag över en frukost förutom ett uppehåll i somras.

På grund av rådande omständigheter har gruppen delats upp så att en grupp kan ses över zoom och några fysiskt. 11 oktober var temat att hitta sätt som hjälper en framåt under coronapandemin. De pratade om hur de påverkats både personligen och yrkesmässigt. För någon har det inneburit att jobba extra inom tidigare yrken då företagets uppdrag har pausats, andra har vidareutbildat sig eller kunnat jobba kvar med sitt företag men med andra förutsättningar.

- Man har tvingats tänka utanför boxen och har fått möjlighet till nya samarbeten, säger Birgitta Frenzel som driver Vida Coach & Konsult.

Hon har coachat människor som tidigare varit inriktade på att utvecklas inom yrket de har, men nu frågar sig vad de egentligen vill i livet.

– Flera har jobbat hemifrån och märkt att de mår bra av det och har haft mer tid med familjen. De vill hitta hållbara sätt att arbeta på och kunna göra det de ska men samtidigt har tid för det som de mår bra av utanför jobbet, säger Birgitta.

De andra runt bordet instämmer enigt, pandemin har satt många tankar i snurr hos de flesta.

– Det är många som frågar sig vad som är viktigt på riktigt, säger Emma.

- Vi behöver ställa oss frågan hur vi ska leva. Vi har både en yttre och inre klimatförstörelse och dem båda hör ihop. Vi kan inte köra på, på det här sättet. Det blir mer sårbart nu, så det blir mer samarbete, säger Karin Dahlberg, sångerska och sångcoach.

Alla konserter kapades för henne från våren och framåt. Några arbeten har hon kunnat ha kvar som är coronaanpassade.

– På vissa sätt har jag mått bättre än på länge det här märkliga året. Jag märkte när det blev lugnare hur mycket det tar att vara på topp hela tiden, jag älskar det men man ser inte vilken press det är mitt i det. Jag har fått mycket tid att landa i mig själv, jag har börjat styrketräna och yoga, lärt känna fantastiska människor som blivit nära vänner och testat nya saker som SUP, brädsurfing och latinodans. Det ger inte pengar men det ger så mycket glädje som gör att man orkar framåt. Nu börjar det komma lite jobb igen, med inspelningar, säger Karin.

Ulrika Sandström driver företaget Yogavandringar. Hon fick ställa in alla utlandsresor men fick desto fler resor i Sverige under sommaren.

– Jag är tacksam för alla verktyg som jag har fått med mig genom yoga och personlig utvecklig, som tränat mig i att vara i det osäkra. Förr hade jag behov att ha kontroll över tillvaron och det är skönt att ha insett att det varken går eller behövs. När livet är extra utmanande märker jag tydligt hur mycket hjälp jag har av att ha gjort det arbetet innan, säger hon.

Karin Leggatt Jarlengrip som driver Ge och Ta emot, där hon utbildar och föreläser om psykiska och fysiska våldsrelationer för att se mönster och ta sig därifrån, har fått ha föreläsningar, kurser och coachningar för färre personer eller digitalt.

Maria var värd för frukostsamtalet på zoom som hölls parallellt.

– Jag har fått med mig mycket. Varberg sjuder av kreativitet. Det finns så mycket bra idéer och drivna människor som vill förändra och göra gott, säger hon.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

”Vi är inte ett nätverk framför allt för att prata business även om vi gör det också, utan med fokus mjukhet och känsla, hjärtats röst och magkänsla. Joyride kommer från att det är en resa och vi följer varandra upp och ner som en bergochdalbana”, säger Emma Bothin Svenring.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här