Nästa giv på Trönningenäs – 70 nya villor och parhus

På några få år har massor av villor poppat upp på Trönningenäs. Och ännu fler byggen planeras – i den här vändan 70 bostäder i villor, radhus och parhus.

ANNONS
|

Snön har pudrat stengärdsgårdarna och kylan kramar om grästorvorna. Vid Travvägen finner vi Jörgen Johansson och Erik Johansson från Micael Byggare. De bygger en villa.

– Vi började två veckor före jul, berättar Jörgen Johansson uppifrån byggställningen. Vi bygger en villa till här på gatan lite längre bort.

Det här lilla området är planerat för femton villor. Annars är det de lite större områdena som dominerar nytillskottet av bostäder på Trönningenäs. Från Jörgens och Eriks byggställning syns både Etikhus område Fyrstrandsbyn och området med 26 villor i blandade stilar längre västerut vid Fäxavägen.

Härifrån syns också kommunens sprillans nya lekplats och den tomt som är planerad för en ny förskola, som preliminärt ska bli klar under 2022.

ANNONS

Etikhus vill bygga mer

Fyrstrandsbyn består av villor i rött, svart, gråbrunt och vitt. De första husen stod klara 2016. Området består i dagsläget 59 villor och arbetet med en detaljplan för ytterligare 48 bostäder är i full gång.

I samrådet möttes förslaget av kritik från Trönningenäsbor som anser att den lantliga känslan kommer att byggas bort med liggande förslag.

Nu går ännu ett detaljplaneförslag ut på samråd. Det omfattar ett område norr om Fyrstrandsbyn och villaområdet vid Fäxavägen. Här ser kommunen och markägarna, bland andra Derome Hus, en möjlighet för 70 nya bostäder i form av villor, radhus och parhus. Samrådet pågår till den 4 mars.

Många barnfamiljer

Vilka är det då som flyttat in i alla dessa nya hus? De Trönningenäsbor vi pratar med denna januaridag beskriver samma typfamilj: Per med ett eller flera barn i förskole- eller skolåldern - där hon eller han har koppling till Varberg eller Halland sedan tidigare.

Andreas Johansson har precis inlett föräldraledigheten för dottern Elsy och han ägnar förmiddagen åt en barnvagnspromenad. Han känner till flera familjer med liknande bakgrund som hans egen.

– Vi flyttade in i etapp två i Fyrstrandsbyn. Jag är från Varberg från början och min sambo från Jönköping. Vi bodde i Göteborg tidigare men så var vi här och badade och så väcktes idén om att flytta hit. Här är en bra mix – det är lantligt men nära stan. Vi jobbar fortfarande i Göteborg och det är många andra i området som också pendlar. Jag förstår om fler vill bo här. Varberg växer. Men det är bra om man kan bevara den lantliga känslan.

ANNONS

LÄS MER:Grannar missnöjda över Etikhus planer vid Fyrstrandsbyn

LÄS MER:Mataffär vid Lindhovsrondellen lär dröja

ANNONS