Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Prästen Martina Vallerius bor i Trönninge och är aktuell med nya boken Hoppets änglar”. Bild: Matilda Carlström

Nära vännens död blev till bok om änglar

I säsongsavslutningen av ”Vem bor här?” bjöd prästen Martina Vallerius in till sitt hem. I dagarna släpps hennes debutbok Hoppets änglar.

Förrförra måndagen var Varbergsprästen med i SVT:s underhållningsprogram Vem bor här? där deltagarna besöker fem olika hem för att gissa vem som bor var. Hon öppnade dörrarna till den gamla tegelvillan med sparsmakad inredning, högt i tak och där industriellt och gammalt möter nytt och modernt. ”Kan det vara ett bed’n’breakfast”, undrade deltagarna när de såg de många rummen och kaffekokaren i sovrummet. Men nej, i tegelvillan i Trönninge bor prästen Martina Vallerius med man, bonusbarn och egna barn. Att vara med i programmet beskriver hon som ett minne för livet, om än något ytligt.

– Det var spännande och annorlunda att få se en tv-inspelning på riktigt, men samtidigt var jag jättetacksam när vi var färdiga över att jag får göra saker som är viktiga på riktigt och möta människor på djupet, säger hon.

I dagarna släpper hon sin bok Hoppets änglar. Där kombineras hennes egenillustrerade änglar med kortare texter. Lusten att rita änglar föddes när den goda vännen och församlingsbon Monika gick bort i cancer för ungefär ett år sedan.

– Jag hade varit mycket hos familjen och med Monika under sjukdomstiden, och de ville ha en ängel till dödsannonsen. När de inte hittade någon som kändes rätt så frågade de om jag kunde rita en, säger hon.

Det blev startskottet för en ny passion. Martina började tillverka egna änglavykort som hon skickade till nära och kära som en påminnelse om att hon tänkte på dem. Parallellt producerade hon flitigt texter om livet som hon la upp på Facebook. Det var förläggaren på bokförlaget Mindboozt som såg möjligheten att kombinera änglarna och texterna till en bok.

– Texterna utgår mycket från relationer och tankar jag får i mitt jobb. Det handlar mycket om hur livet drabbar oss och hur vi behandlar varandra. När det poppar upp en tanke i mitt huvud så sätter jag mig och bara skriver, skriver, skriver, säger hon.

Vad symboliserar änglarna för dig?

– Jag tycker att man kan vara en ängel för varandra. Det handlar om att ge omtanke, kärlek och finnas med på vägen i det som är svårt. Stötta, uppmuntra och peppa.

Att få lov att hålla en färdig bok med sitt namn på är fantastiskt, menar hon. Hon vill gärna slå ett slag för att inte ge upp sina drömmar.

– När jag växte upp så bodde vi på landet, och jag var ganska utanför skolan och lite ”underlig”. Jag var bara bra på de här sakerna som alla tyckte att man inte behövde – sjunga, teckna och skriva. Men när man följer sin dröm så märks det att man är glad för det man gör, och det ger vartannat och leder till annat bra, säger hon.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

LÄS MER: Martina och Tomas skapade drömhemmet på rekordtid

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här