Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

När shejken kom till Värö

IF Norvalla tog över herraväldet i kommunen, när centrumklubbarna stampade kvar på samma ställe. Tusentals vanligt folk vallfärdade till Väröbygden – och så en shejk.

Under 1970-talet blommade det fortfarande kring semestermatcher runt Sverige. Till Norvalla IP kom lag som Crystal Palace, IFK Göteborg – och Saudiarabiens landslag. Agenten Börje Lantz kom med en förfrågan om Norvalla ville spela en vänskapsmatch.

– Vi ordnade en enkel bankett efter matchen (som för övrigt slutade 0–0). Och vi hade shejken som hade laget vid honnörsbordet när servitriserna ställde fram maten.

Men shejken tog inte för sig av maten. Han satt och tittade runt. Värdföreningen undrade vad som var på tok med kyckling och ris.

– Vi var tvingade att lägga upp maten. Han skulle serveras.

Redan 1971 startade intresset för Norvalla. Rolf Wetterlind kom som spelande tränare. Laget säkrade seriesegern tidigt. Norvalla fick kvala mot Mjällby som gick upp. Blekingarnas framgångssaga började där.

Även IFK Göteborg var på besök en sommardag 1975 när haussen kring Blåvitt tog fart. Björn Nordqvist och Ove Kindvall var nyvärvade. Dessutom fanns en viss Torbjörn Nilsson i laget som färskt löfte. Hur det gick? Norvalla vann förstås.

Det finns de som påstått att Norvalla var ett hopköp. Så var det kanske till viss del. Men det fanns en grund i laget med egna spelare: Brödraparen Bengtsson (Hasse och KG) och Johansson (Torre och Bo) var egna förmågor.

– Vi hade en egen bra stomme, minns Hans-Eric.

Tränaren Rolf Wetterlind vände sig till spelarna och sa att han hade ett nyförvärv på gång, men han ville höra sig för först.

Ta hit han, så vi får titta på han”, sa den jordnära Jan Enarsson som debuterade redan 1959.

Janne Hansson, en välkänd västsvensk sportjournalist, klarade både den visuella och praktiska besiktningen.

Norvalla klättrade upp svenska tredjeligan 1975 som då var just division 3. Väröiterna blev bästa lag i Varberg direkt. I de fem första mötena med Varbergs Bois förlorade Norvalla inte en match mot de grönsvarta. Norvalla var ett spöke för de grönsvarta som under perioden upplevde en lång downperiod.

Riktigt hård var smällen den 16 juni 1978 då Norvalla klippte till Bois på Vallen med 3–0.

– Till Boismatcherna kom alltid minst 2 000.

Norvallas publiksnitt på hemmamatcherna var 1 000 personer.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

aktiva årmatchermål Hans-Eric Bengtsson (f 46)1962-82676182 K-G Bengtsson (f 49)1965-8869288 Jan Enarsson (f 43)1959-79641143

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här