Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/5

När beredskapen för kris var självklar i samhället

Det har blivit aktuellt att tala om kris. TV gör en realityserie som väcker intresse. Hur gör ni själva om samhället brakar samman?

Allt var betydligt enklare förr. Nästan alla hushåll hade beredskap. Renoverades hem ville kloka människor behålla veddriften i reserv.

När hus byggdes om fanns kanske en brasa kvar i gillestugan. Men den var oftast helt utan praktisk betydelse. Nu slängs allt ut. Det ska bara vara modernt.

På Hallands kulturhistoriska museums magasin hittar vi en härlig gammal spis. Den har hittat sitt nya hem på magasinet. Tidigare stod den i ett nybyggt hus på Svanegatan. Man kan tänka vilka förenklingar det innebar att man slapp den vedeldade spisen.

Ungefär samtidigt som bekvämligheten stegade in tvingades vi välkoma vår sårbarhet.

Kristina Brixson, antikvarie och chef på föremålsavdelningen:

– Vi har byggt bort möjligheterna att vara självständiga. Det innebär att vi har blivit mer sårbara. Man behöver inte gå tillbaka så himla långt i tiden. Hade man en vedspis på 1950-talet kanske man satte in den i källaren för att kunna laga mat om strömmen gick.

LÄS MER: Klockan – en tidlös stressfaktor i livet

Det kanske finns anledning att se över hur förberedda vi är. Det märker vi inte minst hur gruppen reagerar i den nya realityserien Nedsläckt land som fängslar många tittare.

Annars finns det rätt gott om sand att sticka ner i huvudet i.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här