Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

När Åkulla fick sin fotbollsplan

IF Måsen – där har ni klubben som aldrig nådde några höjder.

Storhetstiden varade några veckor på hösten ’47. Sedan blev allt som vanligt igen. Laget rasade till en mittenplats.

IF Måsen och uppföljaren Åkulla SK var strävsamma klubbar som kämpade på. Planen var egentligen alldeles för liten. Under de första åren lär ett träd stått i vägen.

Dagens reglemente tillåter inte träd på fotbollsplaner. Glädjen var stor i augusti 1947. Den nya planen beräknas stå klar sommaren 1948. Efter 20 års arbete hade planen sakta men säkert växt till måtten 92x46 meter. Det har dragit ut på tiden. De 1 400 frivilliga arbetstimmarna har inte räckt. Det sista arbetet har färdigställts av arbetsstyrka som kostat alldeles för mycket.

Annars var omgivningen givmild. Varberg-Ätrans järnväg bidrog med 75 kronor som räckte till tröjor och boll. Hösten 1932 slogs Rolfstorp och Åkulla ihop till den kortvariga lösningen Åris.

Planen höll måttet 60x39 men utökades till 70x40. Det var ett hårt jobb att schakta jordmassor med den tidens redskap. Åk förbi. Planen finns kvar.

VP skriver: ”Olägenheten med planen är den att den ligger parallellt med allmänna landsvägen Åkulla–Böttås och att må n ga åskådarna därför anser sig inte betala entré

Det gick som det gick, Åkulla SK tvingades flytta till Håstens IP i början av 1980-talet. Klubben överlevde sedan bara något år som fotbollslag.

Artikelserien om Varbergs idrottshistoria publiceras i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här