När kvinnorna fick sitt genombrott i idrotten

Kriget pågick och det var besvärligt för de flesta. 1940-talet blev tiden när kvinnorna fick sitt genombrott i idrotten. Maj, Maya och Evy letade sig in på sporten.

ANNONS

Att sitta och bläddra bland årgångarna av Varbergsposten på Folkrörelsernas arkiv är som att sjunka in i forntiden. Under hela 1940-talets påverkades vi Varbergsbor av krig och kriser. Rubrikerna var inga lättsamma saker direkt. Läjesfiskarna drog upp minor i trålen. Intensiv luftvärnseld över Varberg natt. Brittiskt bombplan störtade i Valinge. Svensk örlogsbåt beskjuten vid Varberg. Nio danska krigsflyktingar till Varberg. Nazister fick hålla tal på Brunnsparken.

Varför har folk glömt? Pratade inte våra förfäder om helvetet?

Krisen fortsatte en bit efter kriget. Det rådde akut vedbrist i Varberg.

Vi noterar att staden byggs ut. Tomter förbereds på Fridhemsberg. På Kurtinen är det också inflyttningsbart.

ANNONS

Det berättas också att förhandlingar sker om Södra ordenshuset mellan Aron Karlsson och logen IOGT Leon Gambetta. Möbellagret invigs. Huset revs förra året och nu byggs det lägenheter vid Drottning Blankas plats.

Samma år, 1947, beslutas om att bygga Bastionens idrottsplats. Nu säger vi Kurtinen och ytan är inte någon idrottsplats. Det parkeras i stället bilar på gräset.

Det är nyttigt att påminnas om helvetet som var så nära inpå för inte så längesedan. Det kanske inte är konstigt att VP på den tiden var fyllda av tämligen usla roliga historier. Det handlade om att inte bara om att rapportera om elände. Man måste skratta också, även om det är gott om rysliga ”pappaskämt”.

Under den här tiden gjorde kvinnorna revolution inom idrotten. Kvinnorna blev mer självständiga och fick tillfälle att börja idrotta. May Johansson (senare Bengtsson) från Åskloster var under en period Sveriges bästa gångare. Hon beskrivs som ”sköngående” och prydde Allers samlarserie. Hon fick träffa kungen och kallades ”gångsportens idealflicka”. May från Bengtssons bageri berättade att Gustav V var både vänlig och folklig. Hon hade världsrekordet på 5000 meter (24,57) och svenska rekordet på milen (52,06). Gångsporten var stark i klubben Väröbacka-Åskloster GK.

Maya Halling var en av Sveriges första kvinnliga bordtennisstjärnor. Hon tog tidernas första SM i dubbel tillsammans med Kurt Persson. 1947 och 1951 blev hon svensk mästare i singel. Hon vann dessutom alla DM i singel 1946-52.

ANNONS

I februari ’47 skrev VP att Maya Halling skulle bli den första Varbergsflickan som tävlade utomlands. Det blev ingen resa till VM i Paris. Några veckor senare föll Maya och skadade sig så illa att hon tvingades uppsöka sjukhuset i Helsingborg innan hon klev på båten mot Helsingör.

Evy Garsell var en annan skicklig Varbergskvinna. FK Friskus stjärna blev som orienterare utsedd till Årets Idrottskvinna 1957.

Artikelserien har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS