Musteriet vill minska svinnet: ”Äpple är en fantastisk råvara”

Varje år mognar omkring 280 000 ton äpplen i landets villaträdgårdar, men endast en liten del tas till vara. Synd tycker Jan Regnér, som driver ett musteri utanför Veddige.
– Äpple är en fantastisk råvara som tyvärr används väldigt lite, säger han.

ANNONS
|

Den kommersiella äppelskörden i Sverige utgör bara en knapp tiondel av den mängd äpplen som växer i privatägda trädgårdar, samtidigt som konsumtionen av egenodlad frukt är förhållandevis blygsam. Det har en rapport från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, tidigare slagit fast.

– Det är ett potentiellt stort värde som går till spillo, konstaterar Jan Regnér.

Tillsammans med sin hustru Agneta driver han Regnérs café och musteri på parets gård utanför Veddige, där de också odlar egna äpplen.

– Förutom must och cider gör vi marmelad, chips och chutney av äpplena, berättar Agneta Regnér, och fortsätter:

– Pressmassan som blir över efter mustningen torkar vi och har till müsli, glass och våfflor. Vi tar till vara på allt utom pinnen.

ANNONS

”Ger drycken mer karaktär”

Paret Regnér köpte sin gård 2003, och nästan lika länge har de erbjudit mustning till privatpersoner som inte vill se sin frukt gå till spillo.

Och Jan Regnér ser flera fördelar med att pressa egen must i stället för att köpa färdigprocessad i butik.

– Vi mustar äpplen efter sort, vilket ger drycken mer karaktär. En must gjord på Aromaäpplen smakar helt annorlunda än en gjord på Ingrid Marie, till exempel. Färgerna skiljer sig också åt. När du köper industriell must ska det alltid smaka samma för dig som konsument, men det får du aldrig när du mustar själv.

Musteriet tar emot från 40 kilo äpplen och uppåt (”maskinen kräver ett visst motstånd”, förklarar Jan), kunden betalar 21 kronor per liter.

– Det blir ungefär en halv liter must per kilo. Antingen tar man med sig egna dunkar eller så köper man dem av oss, säger Agneta Regnér.

Trogna kunder

Den som lämnar in mer än 100 kilo får sin must färdigpastöriserad i en bag in box.

– Då har vi hettat upp musten till 80 grader i 20 minuter. Oöppnad är hållbarheten ett år, men köper man opastöriserad så måste drycken frysas in för att den inte ska börja jäsa, förklarar Agneta Regnér.

ANNONS

Det går även bra att pastörisera själv, tillägger hon.

– Men då måste man se till att göra rent flaskorna ordentligt, och när musten är tappad bör man lägga flaskan ner för att minska risken för bakterietillväxt.

Gårdens privatmustning uppgår till ungefär ett ton per säsong, och många av kunderna är återkommande.

– De som en gång fått smak för färskpressad must brukar komma tillbaka. Man har det som helgdryck eller för att ge bort i present, säger Jan Regnér.

ANNONS