Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Museet med klassiska hojar lever vidare trots Stigs död

Cyklar, mopeder, motorcyklar och traktorer. Stig Karlsson var en samlare av rang. Trots hans bortgång lever Stigs motormuseum vidare.

Stig Karlsson ville inte slänga vare sig mopeder eller andra maskiner. Hans devis var att laga och renovera i stället för att skrota. Det mesta kan ju komma till användning någon gång i framtiden.

Motorcyklarna och mopederna blev allt fler i den ombyggda ladan som tillhör Stigs föräldrahem i Flähult, idylliskt belägen längs med landsvägen som slingrar sig mellan Rolfstorp och Åkulla.

– Det var jag som tyckte att Stig skulle starta ett museum. Han hade cyklar i mängder som bara stod på varandra bland hö och halm. Vi var tvungna att göra någonting. Första gången glömmer jag aldrig. Det kom 50 motorcyklar. Han var så stolt, säger livskamraten Birgitta Clausson.

Drabbades av demens

Stig Karlsson gick bort den 4 april i år efter en tids sjukdom, 90 år gammal.

– Han fick en demenssjukdom, Lewy body. Han kände igen oss alla men hade svårt att lokalisera sig, berättar Birgitta.

Så sent som i september var Stig med och drog igång tändkulemotorn ute på gården, som blivit något av museets signum.

Hans önskemål var att mc- och motormuseet skulle levare vidare, och så blir det med familjens hjälp.

– Som barn var jag med honom i verkstaden och gjorde packningar och sorterade skruvar. Nu inser jag vilket arv det är. Det här är hans livsverk som jag vill ska leva vidare, säger dottern Cathrin Uvestedt.

Museet växer

Museet har varit i ständig utveckling. I maj tillkom ytterligare en del som tidigare varit ett traktorgarage. Här finner besökarna bland annat husgeråd.

Men vissa saker kommer inte att förändras. Trots investeringar kommer museet aldrig att ha något fast inträde.

– Stig ville inte det. Även de som inte har några pengar ska kunna komma hit och titta, menade han. Det var vi hållit fast vid. Det är valfritt om man vill ge något bidrag, säger Cathrins make Thobias Uvestedt.

Cathrin blickar ut över havet med mopeder.

– Det känns som att hans själ lever kvar här.

Hur var Stig som pappa?

– Varm, rolig och omtänksam. Jag är så stolt över de sidor som jag har fått från honom, som det musikaliska. Han lärde mig att spela dragspel. Sedan önskar jag kanske att jag hade fått lite mer tekniska gener, säger Cathrin Uvestedt.

Museet håller öppet på söndagar mellan klockan 13 och 16, i övrigt efter överenskommelse.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Museet i Flähult slog upp portarna 1999.

Det har under alla år drivits av Stig Karlsson och Birgitta Clausson. Efter Stigs bortgång i april 2021 drivs museet vidare av Birgitta samt deras dotter Cathrin med familj.

I en ombyggd lada visas allt ifrån projektorer, gamla telefoner och radioapparater till cyklar, mopeder och motorcyklar. Utanför står en dressin från Ätrabanan som gick förbi museet samt en tändkuletraktor från 1937.

Här finns en uppsjö av mopeder, cyklar och motorcyklar att titta på, bland annat av märkena REX, Monark, BMW, BSA, DKW, Mustang och Velocette.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här