Musbajs hittades bland livsmedel på Ugglans förskola i Varberg.
Musbajs hittades bland livsmedel på Ugglans förskola i Varberg. Flera åtgärder krävdes för att få bort mössen. Bilden är en arkivbild. Bild: Martina Holmberg / TT

Musbajs hittades bland livsmedel på Ugglans förskola i Varberg

Färsk avföring från möss hittades vid en inspektion. Flera åtgärder krävdes för att få bort mössen från Ugglans förskola.

ANNONS
|

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen gjorde en ordinarie kontroll av Ugglans förskola i början på juni. Karin Essén, livsmedelsinspektör på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen, hittade musbajs på golvet och hyllor i köket, i varuintaget, i omklädningsrummet och i diskrummet.

– Egentligen i alla utrymmen utom i matsalen och i torrförrådet. Personalen hade upptäckt det redan i slutet av maj och kontaktat Anticimex, men de hade inte varit där när vi kom dit så det var en ren slump, säger hon.

Mössen tog sig in i förskolans lokaler

Hela köket sanerades. Men vid en ny kontroll ett par dagar senare hittade inspektörerna ny avföring från möss och Anticimex placerade då ut bekämpningsmedel. Men problematiken med oönskade gnagare kvarstod. Musspillning hittades återigen bland annat på golvet i torrförrådet och under kylskåpet i köket.

ANNONS

Anticimex hittade även en död skogsmus i grunden, som hade ätit av det bekämpningsmedel som placerats ut vid föregående inspektion.

– Vi gick ut på förskolan också. Då hittade vi också en del musspillning i förskolans lokaler.

Hittade varifrån mössen kom

Men tredje gången gillt. Anticimex trodde sig ha hittat varifrån mössen kom och tätade grunden. De placerade också ut extra slagfällor inne i förskolans lokaler för att fånga de möss som eventuellt fanns kvar i byggnaden.

– Serviceförvaltningen var där på helgen och kollade fällorna. Slagfällorna togs såklart bort innan barnen kom tillbaka. På måndagsmorgonen (8 juni, reds.anm) kom vi tillbaka igen och då hittade vi inget nytt, säger Karin Essén.

Inget problem tidigare

Enligt Linda Westlund, rektor på förskolan, har problematiken likt den här inte förekommit tidigare.

– Vi har haft någon enstaka skogsmus som har kommit in för dörrarna står ju öppna, men det har inte varit så som det var nu. Då har vi kunnat fånga in den och så har det varit över, säger hon.

Mössens ovälkomna besök var däremot ingenting som påverkade verksamheten. Ugglans förskola är en ur och skur-förskola vilket innebär att barnen vanligtvis är utomhus större delen av dagen.

– Det var egentligen inte annorlunda för barnen. Vi stängde berörda avdelningar och var ännu mer utomhus. Det har varit jättebra väder så det har inte varit svårt.

ANNONS

Har ni stött på fler spår från möss sedan kontrollen den 8 juni?

– Nej, det har inte varit något sedan dess. Vi hade ett jättegott samarbete med Anticimex och miljö- och hälsa. Det är lätt att lösa ett problem med ett sådant samarbete, säger Linda Westlund.

ANNONS