Munkagårdsgymnasiet i Tvååker ska utbilda framtidens naturguider

Nästa höst startar en ny inriktning på Munkagårdsgymansiet i Tvååker. Tanken med den är att eleverna ska utbildas i naturturism.

ANNONS
|

Biologi- och idrottsläraren Kalle Bjerkeli sitter hukad över eldstaden vid Munkagårdsgymansiet grillplats. Lågor har precis börjat slå upp från vedträna.

– På helgerna brukar folk som inte går här på gymnasiet komma hit för att grilla, säger han.

– Som en del i den nya utbildningen har vi bland annat tänkt att eleverna ska få hjälpa till att ta emot de besökarna här på skolan, tillägger kollegan och djurvårdsläraren Pelle Rutgersson.

Utbildar naturguider

Utbildningen Pelle Rutgersson refererar till är ny en gymnasieinriktning i naturturism som Munkagårdsgymnasiet i Tvååker kommer starta nästa höst. Kalle Bjerkeli och Pelle Rutgersson är två av de lärare som har ansvarat för att sätta ihop den.

ANNONS

– Inom skogsinriktningen har vi haft en kurs i naturturism tidigare, men det var så pass mycket inom ämnet som inte fick plats i kursen så det fanns belägg för att ha en hel egen inriktning, säger Kalle Bjerkeli.

Tanken med den nya utbildningen är att eleverna ska få kompetens att så småningom kunna jobba inom den del av turismbranschen som tar sikte på olika typer av friluftsliv – allt från guidad svampplockning till fjällvandring.

– Intresset för naturturism har ökat väldigt mycket, särskild under pandemin. Det är ju en framtidsbransch, så då kände skolan att man vill vara med på det tåget, säger Kalle, och fortsätter:

– Det vi har tänkt är att man ska få en gedigen utbildningen i friluftsliv – men också att man får prova på mycket olika grejer inom naturturism, säger Kalle.

– Eleverna blir ju till exempel inte färdiga klättrings- eller kajakinstruktörer, men tanken är att de ska få prova på så att de får ett hum om vad det handlar om. Det de blir när de är färdiga med utbildningen är certifierade naturguider, tillägger Pelle.

Breddad kompetens

I utbildningen ska eleverna få lära sig att själva sätta ihop koncept för och genomföra guidade naturupplevelser. Inriktningen är högskoleförberedande och utöver de mer friluftslivsorienterade kurserna ska eleverna få grundläggande kunskaper inom matlagning och eget företagande

ANNONS

– Det kommer vara kurser i till exempel entreprenörskap och ekonomi. Vi tror att många av de som vill läsa den här inriktningen kanske kommer vilja starta eget företag, säger Kalle.

Finns det jobb att få efter en sådan här utbildning?

– Tittar man till exempel inom eventbolag, restauranger eller hotell är det ju så att naturturismen börjar växa inom branschen. Eleverna får också den bredden att de under lågsäsonger kan göra annat på till exempel hotell. De får delar inom konferensverksamhet, de får lite inom matlagning – de har flera ben att stå på, säger Pelle.

Har ni märkt av om det finns intresse bland elever att så småningom söka utbildningen?

– Vi började försöka att marknadsföra utbildningen förra året, men då var det så att vi inte kunde komma ut på öppna hus, eller mässor och sånt. Därför gör vi en nystart nu med att försöka få ut informationen, säger Pelle.

– Nu har vi haft ett första öppet hus och då var det några som kom bara för att kolla in den här utbildningen. Vi känner att vi har kunnat nå ut mycket mer nu än vad vi gjorde förra året, tillägger Kalle.

LÄS MER:De smakar sig fram i lugn takt

LÄS MER:Vandring har blivit glammigt

ANNONS