Multipark kan bli skejtpark

Nu gäller nya tag för den försenade multiparken, men parkour och klättring kan få vänta. Politikerna tycker det är dags att tänka om och Socialdemokraterna vill först satsa på en skejtpark.

ANNONS
|

Sagan om multiparken är inte slut. Nyligen blev det klart att det inte blir någon park vid Ankaret, den placering som valdes i februari 2016.

För att få bygga krävs en ny detaljplan och dispens från strandskyddet, men länsstyrelsen har gett kommunen ett förhandsbesked om att dispensen inte kommer att ges.

Oppositionsrådet Jana Nilsson (S) tycker att länsstyrelsens besked är tråkigt, men inte helt oväntat. Han ångrar inte kommunens beslut att försöka ändra i detaljplanen vid Ankaret trots ovissheten om strandskyddet.

– Man kan alltid diskutera beslut, men vi trodde att de skulle kunna ge dispensen och då var det rätt beslut. Efterhand kom det fram att det var ganska troligt att vi inte skulle komma i genom, men man kan fortfarande säga att det är en bra tanke.

ANNONS

Kommunen överger nu tanken på en multipark. I stället kikar den på möjligheten att dela upp aktiviteterna – exempelvis klättring och parkour – på olika anläggningar.Oppositionsrådet Jana Nilsson vill först fokusera på att få fram en fungerande skejtpark.

– Trycket från varbergsbor har i första hand varit på en skejtpark. Det är det som klubbar och andra har efterfrågat.

Men var det inte utlovat en multipark?

– Jo, men det gäller att vi hittar en plats för den. Anläggningen som vi pratade om var väldigt stor och jag vet inte om vi hittar ett ställe som fungerar för att ha den så stor. Jag tror att det kan gå snabbare att få fram en skejtpark och då ska vi göra det i första hand.

Partierna var splittrade när kommunstyrelsen tog beslutet om att ansöka om en ny detaljplan vid Ankaret. S, M och C röstade ja, medan ledamöterna från L, KD, MP och SD röstade nej.

Kommunalrådet Ann-Charlotte Stenkil (M) vill inte kommentera hur hon vill att arbetet med multiparken går vidare innan hon diskuterat frågan med Alliansen och Miljöpartiet.

Inom kommunen pågår nu ett arbete med att hitta flera platser där aktiviteterna kan placeras. Områden som diskuterats är Breared och Håsten. En tanke är att ett lekplatsområde på Håsten skulle kunna kompletteras med någon av sportaktiviteterna. Enligt Henrik Petzäll, förvaltningschef på hamn- och gatuförvaltningen är uppdelningen av multiparken ett sätt att komma i nya tankebanor.

ANNONS

– Vi kan inte stänga några av de tidigare alternativen. Nu måste vi tänka brett och stort eftersom vi inte kan gå vidare där nere vid havet.

Vad tycker du om att multiparken delas upp? Skriv till ordetfritt@hn.se

Fakta: Detta har hänt

  • År 2013 var förslagen att en multipark kunde placeras på Campus, Håsten eller vid Ankaret.
  • Tjänstemännen på hamn- och gatuförvaltningen ansåg att Håsten var bäst lämpat, men kommunstyrelsen valde att gå vidare med Ankaret.
  • Arbetet försvårades av att en gammal detaljplan finns för området. I samma stund som den upphävs inträder strandskyddet, och då behövs dispens från länsstyrelsen.
  • I juni 2017 meddelade länsstyrelsen att en ansökan om dispens troligtvis skulle avslås.
ANNONS