Mulet väder ger färre campare

Campingarna i Halland är tredje bäst i klassen när det kommer till antal gästnätter. Men för en del anläggningar i kommunen är det svårt att hålla sig på topp med surmulet väder.

ANNONS
|

– Det är rätt beroende på vädret, regnar det mycket så är det inget kul. Då får man sitta inne i vagnen och spela kort, säger Anna Eriksson.

Hon sitter framför husvagnen tillsammans med sin man och ett till par som är grannar både hemma i Göteborg och här, på Läjets camping. De är på sin första riktiga campingsemester men hon har goda minnen från när hon campade som barn. Nu är det dags igen, med sina egna barn.

Anna Eriksson och resesällskapet är tillfreds med det mulna vädret men hon medger att det blir roligare när solen skiner.

ANNONS

– Då kan barnen springa runt som de vill, säger hon.

Frågar man kommunens största campingar verkar många tänka som Anna Eriksson. De flesta har haft en lite lägre beläggning än vanligt och tror att det beror på hur vädret har varit.

– Vi har haft en bra säsong men camping är väldigt väderberoende så man ser gästerna komma och gå med solen. Vi har inte blivit fullbokade någon gång i år och det har vi varit andra år. Det tror jag beror på vädret, säger Ebba Tobiasson som är arbetsledare på Läjets camping.

På campingarna i Espevik, Björkäng och Kärradal har man också märkt att antalet campare går ner på grund av vädret.

– För oss påverkar det hur vädret är, man lägger sig inte här för att ha nära till stan utan för att ha nära till havet, säger Andreas Svensson som är platschef på Björkängs camping.

Anläggningarna på Getterön och i Apelviken och Stråvalla har däremot haft en normal beläggning. Ägaren till Apelvikens camping tror det beror på närheten till stan och de många aktiviteterna som anläggningen erbjuder, oavsett väder. På Getteröns camping säkras högsäsongen året innan. Många gäster bokar in sig till nästa semester på plats redan innan årets ledighet är slut. Thomas Eriksson som äger Stråvalla camping har ännu en förklaring.

ANNONS

– Vi har en förväntad beläggning, det känns som att det är oberoende av vädret. Jag tror att när det är fint väder så badar man och solar. Annars gör man andra aktiviteter och utflykter, Ullared står självklart högt i kurs, säger han.

En trend som de flesta anläggningarna märker av är att säsongen blir längre och längre. Det kan vara en anledning till att Halland förra året var det län som hade tredje flest övernattande gäster på campingar.

– Blir det en varm höst märker vi ett rejält uppsving, säger Nils Gordh som äger Apelvikens camping.

Tillfälliga varbergare: Campingar i kommunen

  • HN ringde runt till de sju största campingplatserna i Varbergs kommun – Espevik, Apelviken, Getterön, Läjet, Björkäng, Kärradal och Stråvalla. I kommunen finns det dessutom flera mindre campingplatser.
  • Förutom anläggningar finns det ett antal så kallade ställplatser med begränsad service där husbilar kan parkera över natten.
  • Halland hade över 1,5 miljoner campingnätter under 2016. Bara Öland och Västra Götaland hade fler.
ANNONS