Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Rebecka Kvint

Motstånd mot ny byggexpert

Behöver Varberg en kommunantikvarie? Byggnadsnämnden tycker inte det.

Nu går frågan tillbaka till kommunstyrelsen och senare i höst ska kommunfullmäktige ta beslut. Det finns tendenser som tyder på att de bebyggelsebevarande frågorna blir allt mer politiskt polariserade.

I frågor som rör bevarande av äldre byggnader anlitar Varbergs kommun för närvarande Kulturmiljö Hallands expertis. Där finns bebyggelseantikvarier med uppdrag att ge råd och vägledning. I en kommun med växtvärk, som i Varbergs fall, är det lätt att bli fartblind i byggivern. 

Linda Berggren (S) är en av dem som tycker att kommunen behöver en egen expert eftersom det skulle ge mer tyngd åt frågorna. Därför har hon lagt en motion om inrättandet av en tjänst som kommunantikvarie.

Motionen har varit ute på remiss och byggnadsnämnden har alltså avstyrkts förslaget. Det skedde på byggnadsnämndens möte den 22 september.

Nämnden har haft i uppgift att tillstyrka eller avstyrka vilket i praktiken betyder att de svarar ja eller nej på frågan om de anser att Varbergs kommun ska ha en egen kommunantikvarie. Tidigare, den 30 augusti, har kultur- och fritidsnämnden haft samma procedur. Också där blev det nej. 

Christofer Bergenblock (C), som är ordförande i nämnden, menar att det redan finns spetskompetens att bedöma frågorna och att det snarare handlar om en ovilja att acceptera de politiska beslut som tas i byggnadsnämnden.

– Det är så jag uppfattar syftet med motionen. Det är inte problem med underlagen utan det är de politiska besluten som hon inte är nöjd med. Jag menar att vi har den fakta och spetskompetens som vi behöver genom Kulturmiljö Halland. Det hjälper inte att lägga in 700 000 kronor på ny tjänst, säger Christofer Bergenblock, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Byggnadsnämnden har samma åsikt som kultur- och fritidsnämnden och valde också att avstyrka förslaget. Nämnden tycker inte heller att det behövs en kommunantikvarie.
– Vi tycker att det finns andra frågor att prioritera just nu. Vi ställer inte frågan om kommunantikvarie högst på listan, säger byggnadsnämndens ordförande Stefan Stenberg (C).

Han nämner tidsaspekten också som en anledning till att byggnadsnämnden är negativ till en kommunantikvarie.

– Vi har nyligen anställt en ekolog som ett led i att vi håller på att skaffa oss ökad kompetens i vår förvaltning. Men vi vill göra det i vår takt och vill inte bli styrda, säger Stefan Stenberg (C).

Byggnadsnämnden var enig i sitt beslut vilket innebär att nämndens vice ordförande, Tomas Johansson (S) inte gick på sin partikamrats linje. Han erkänner att han känner en viss press från partiet

– Ja, det är klart jag gör. Vi har en diskussion om detta i partiet om men vi (byggnadsnämnden) såg ingen möjlighet att tacka ja trots att intentionerna är bra på grund av att inte förslaget är fullständigt, säger Tomas Johansson.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här