Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/30

Motorfesten gjorde efterlängtad comeback i Karl Gustav

Efter två års paus på grund av pandemin kunde Motor- och byafesten i Karl Gustav äntligen hållas för elfte gången. Med över tre tusen besökare slår festen rekord i antal besökare.

Sista landsvägen till Karl Gustav går i behagliga 40 kilometer i timmen. Fem mopeder av gammal modell tar svängarna framför undertecknads fordon och lämnar efter sig en go doft av tvåtaktsolja.

Vid Karl Gustav kyrka börjar man ana ännu mer vad som komma skall. Vid svängen in till årets Motorfest och Byafest är det en anrik trafikstockning med bubblor, corvettes och två röda Citroën av gammal modell som kämpar sig upp för backen.

För bara tio minuter sedan gick startskottet för det elfte året som föreningen Karl Gustavs Nya Tröskverksförening UPA mångdubblar bygdens dryga 400 invånare för en dag. Redan nu är det kö in på området och utställningsområdet är fyllt med traktorer och veteranbilar.

Syftet: En familjefest för alla

Förbi entrén är det fullt upp med barn, vuxna och fyrbenta vänner som rör sig mellan de olika utställarna och aktiviteterna. Dagens stora dragplåster är traktorpullingen som pågår en bit bort. Sporten är ett slags styrkeprov på traktorer som kopplas på en speciell vagn och ska sedan ta sig så långt de kan på en bana.

Andreas ”Bösen” Torstensson och Thomas Ljungblad sitter i styrelsen för Karl Gustavs Nya Tröskverksförening UPA och berättar om dagens festligheter.

– Föreningen finns för att kunna anordna detta. Sen gör vi lite smågrejer och hjälper till i bygden men det är mest Motorfesten, säger Andreas Torstensson.

Vad är syftet med motorfesten?

– Det är en allmän familjefest. Karusellerna är gratis för barnen så alla har råd. Det handlar om att göra något kul för byn, säger Thomas Ljungblad.

Motorfesten slog dubbla rekord

Föreningen slog rekord i antal besökare år 2018 när 2880 kom till motorfesten. När dagen senare summeras av ordförande Tobias Arvidsson berättar han att 3300 besökare över 15 år varit på motorfesten i år. Festen slog även rekord i antal utställare.

– Vi tappade räkningen lite för banden tog slut. Men över 700 stycken. Det gick jättebra, vi hade trevligt på kvällen sen också. Vädret var precis perfekt, inte för varmt och sol, säger Tobias Arvidsson.

Han berättar vidare att festen ökat varje år, med undantag för år då det regnat.

Vad är framgångsreceptet för motorfesten?

– Det är enkelt och det finns något för alla. Vi har allt från maskiner från början av 1900-talet och hemslöjd, till sockervadd och karuseller. Utställningen är väldigt uppskattad också. Allt behöver inte vara så polerat. Man kan komma med traktorn du använder dagligen, säger Tobias Arvidsson.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här