Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Mordoffers anhöriga IVO-anmäler psykiatrin i Varberg

Mannen skrevs ut från psykiatrin i Varberg trots att hans hustru vädjande om fortsatt vård. Mindre än fyra månader senare knivmördade han sin barndomsvän. Nu har offrets anhöriga lämnat in en IVO-anmälan mot psykiatrin i Varberg. "Det som hände vår son får inte hända igen", säger den mördade mannens pappa till HN.

I augusti 2015 åkte den nu morddömde 40-åringen från Forsbäck i Kungsbacka kommun till Varberg för att söka vård för sina psykiska besvär. Han skrevs in med diagnosen svår depression med psykos. Men redan dag två bedömdes han plötsligt vara symptomfri. Ytterligare två dagar senare skrevs 40-åringen ut – trots att hans hustru vädjande om fortsatt vård.

Under hösten fortsatte mannen att må dåligt. Han inbillade sig att han var övervakad och avlyssnad. Han misstänkte att hans barndomsvän låg bakom allting.
I december högg 40-åringen ihjäl sin vän med en kökskniv. Kort därefter tog han sig in hos sina grannar som han attackerade med en yxa och en kniv. Grannparet överlevde men fick bestående men.

Läs också: Offren berättade om yxattacken

I onsdags skickades en anmälan mot psykiatrin i Varberg in till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Bakom anmälan står den mördade mannens föräldrar och änka. De anser att mordet hade kunnat förhindras om psykiatrin hade tagit bättre hand om 40-åringen.

– Fler får inte bli drabbade av det som har hänt oss, hela vår värld har ju rasat ihop fullständigt, säger pappan till HN.

– Det är hemskt om det här bara rinner bort och ingen bryr sig. Det måste i alla fall göras en utredning. Det kan ha begåtts fel, fortsätter han.

Offrets anhöriga ifrågasätter psykiatrins bedömning och beslutet att skriva ut 40-åringen efter bara ett par dagar – trots att hans sjukdomsbild bedömdes som mycket allvarlig när han skrevs in.

– Den felbehandling som har skett får inte hända igen. Därför vill vi att det som har hänt på psykiatrin på Varbergs sjukhus utreds av IVO. Det har orsakat mycket lidande för alla inblandade, säger pappan.

I anmälan, som HN har tagit del av, lyfter de anhöriga bland annat fram den bedömning som Lennart Lundin, specialist i klinisk psykologi, har gjort. Lundin har tidigare sagt att personer med diagnosen depression med psykos ska vårdas på sjukhus. Men 40-åringen hänvisades i stället till ett återbesök på vårdcentralen i Kungsbacka en månad efter besöket på psykiatrin i Varberg.

De anhöriga pekar också på den uppenbara hotbild som fanns. 40-åringen misstänkte att barndomsvännen övervakade och avlyssnade honom – och det berättade han för sin läkare.

– En erfaren psykiater måste väl ändå reagera när han hör att personen han vårdar misstänker en nära vän som bor 170 meter ifrån honom, säger pappan.

Thomas Wejstam, som är chefläkare på psykiatrin i Varberg, har avböjt att lämna några kommentarer om den aktuella IVO-anmälan. Wejstam drog i maj igång en internutredning för att ta reda på om psykiatrin borde ha hanterat 40-åringen annorlunda. Utredningen har försenats flera gånger och väntas nu blir klar först i mitten av oktober.

Efter utredningen tas beslut om en eventuell Lex Maria-anmälan.
 

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här