Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Moppegänget utan tonårsfinnar och moppemusch

Barndomsminnen, den speciella lukten av snö på cylindern och det smattrande ljudet från en tvåtaktsmotor. Bland medlemmarna i Rumpelösa Moppers vilar ett romantiskt skimmer över gamla veteranmopeder.

Utanför Grillboden i Veddige står ett tiotal veteranmopeder i 50-60-talsstuk parkerade. Inne i lokalen är stämningen uppsluppen och ett konstant sorl hörs i bakgrunden. Kaffekokaren går varv efter varv runt fikabordet och det säljs semlor och smörgåsar med ägg och bacon. En gång i månaden samlas moppegänget Rumpelösa Moppers här för att fika, tjöta och finna gemenskap i den delade passionen för mopeder.

– En del kallar det för gubbdagis, säger Evert Sjögren och skrattar.

Sven Sjöberg var den som startade Rumpelösa Moppers för omkring fem år sedan då han saknade det gamla mopperallyt i Veddige.

– Jag saknade det och drog igång detta då, med mopperally varje höst. Men nu är det andra som är mer aktiva och drar i saker än jag, säger han.

Han beskriver moppegänget som 20-30 "löst sammansatt" personer och förklarar att det inte är någon förening eller klubb med medlemsmatriklar och liknande. Det är ett gött gäng för folk som gillar gamla mopeder och att socialisera, helt enkelt. På frågan vad som är charmen med mopeder är det med luktsinnet som Sven Sjöberg svarar.

– Det finns en lukt som är väldigt speciell, som du inte känner någon annanstans. När du kör saxoped i snön och det kommer snö på cylindern, och lukten av bränd tvåtaktsmotor. Då tänker jag på när jag körde moppe som barn i Värmland, säger han.

Hos Ingemar Larsson är det snarare hörseln som är i fokus. På den lite skämtsamma frågan om man inte lika gärna kan starta ett elcykelgäng svarar han snabbt:

– Nej, nej. Absolut inte. Det ska smattra och dåna lite, säger han.

Säger man "moppegäng" kommer kanske många spontant att tänka på finniga femtonåringar med moppemusch. Men den kategorin har ännu inte hittat till Rumpelösa Moppers, även om de också såklart skulle vara välkomna. Här är den yngsta 45 år, den äldsta 86 och merparten är i pensionsålder.

– När man är gammal och ser ut som sjutton – då får man köra moppe igen, skämtar en man i förbifarten.

Och namnet Rumpelösa är faktiskt inte så pubertalt som det låter.

– Jag letade efter något namn som hade en lokal förankring och kom att tänka på Rumpelösa kyrka. Det är ett 4200 år gammalt fornminne, säger Sven Sjöberg.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

Rumpelösa Moppers

Moppegänget Rumpelösa Moppers i Veddige bildades för omkring fem år sedan av Sven Sjöberg eftersom han saknade Veddiges gamla mopperally.

Varje höst arrangerar gänget ett mopperally där pengar samlas in till välgörenhet. Förra året lockade det cirka 140 deltagare och samlade 12920 kronor in till Almers hus.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här