Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Mogen klimatkamp i Varberg när Fridays for future demonstrerar

Runt om i världen tågar ungdomar under parollen Fridays for future. I Varberg har en äldre generation hakat på.

Varje fredag står 20-30 personer i Brunnsparken i Varberg och demonstrerar för klimatet. Globalt är det ungdomar som tågar med samma budskap, men i Varberg är de flesta pensionärer.

– Jag gör detta för att mina barn och barnbarn ska ha en framtid att leva i, säger Rolf Bardon som har en skylt med budskapet ”Grandparents for future” kring halsen.

Första demonstrationen hölls den 15 mars 2019 efter ett upprop i tidningen. Då stod man utanför kommunhuset och flera klasser med ungdomar kom och deltog. Sedan dess har demonstrationerna fortsatt varje vecka, men ungdomarna föll ifrån efter ett tag.

Varför det har blivit de äldre och inte de yngre som demonstrerar i Varberg har deltagarna några olika teorier om. Kanske att den äldre generationen har en vana att demonstrera med sig från ungdomen eller att en fredag eftermiddag klockan 16.30 inte passar yngre som vill ut och roa sig på helgen.

– Vi har också blivit en grupp som lärt känna varandra, då är det kanske svårare för de yngre att ta sig in i den befintliga gruppen, säger Thomas Karlsson.

Inga-Karin Ericsson var en av de som var med och startade demonstrationerna.

– Det är egentligen inte barn och ungas ansvar att rädda situationen. De ska känna sig trygga med att vi vuxna tar vårt ansvar, säger hon.

Varje vecka skickas ett vykort med ris eller ros till någon med en bild på de demonstranter som vill vara med på bild. Region Halland fick det senaste vykortet ”för att de skulle ha prioriterat cykeltrafik till sjukhuset”. Den här veckan är det ett företag som kommer få post snart. Uppåt 100 vykort har skickats vid det här laget.

Corli Hansson är en av de som varit med från början.

– Jag såg ett upprop på Facebook och gick hit av nyfikenhet. Klimatet är något man måste bry sig om, säger hon.

Sedan dess har hon varit med nästan varje fredag, förutom under pandemins värsta fas. Då var det inte säkert för den äldre generationen att träffas och istället hölls en skomanifestation, där skor ställdes ut istället för demonstranter och bara 2-3 personer var på plats varje gång.

Det stannar nästan alltid någon och ställer frågor, och en del blir positivt överraskade av åldersfördelningen.

– Det har hänt två gånger att utländska turister stannat och tagit kort. Någon sa att hennes pappa tyckte det var löjligt med ”Fridays for future”, att det bara var barn som inte vet något. Nu kunde hon visa honom att det är äldre som tycker så också, säger Inga-Karin Ericsson.

Fridays for future

”Fridays for future” är ett globalt nätverk som startades av Greta Thunberg och hennes medstrejkare 2018. Tusentals elever och studenter i hela världen följde efter.

Nätverket har fyra krav på politikerna:

– Håll den globala temperaturökningen under 1,5 °C jämfört med förindustriella nivåer.

– Följ Parisavtalet.

– Säkerställ klimaträttvisa.

– Lyssna på den bästa förenade vetenskapen som för närvarande finns.

Källa: fridaysforfuture.se

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här