Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Misstag vid operation – patient avled

En patient som avled efter operationer för cancer borde ha utretts snabbare. Det menar en utredning av Ivo som kritiserar Varbergs sjukhus.

Det var i fjol som en man genomgick två leveroperationer för en cancersjukdom. Men efter andra operationen fick patienten komplikationer och började successivt må allt sämre.

Han flyttades från Sahlgrenska universitetssjukhus till Varbergs sjukhus för eftervård. Där ska mannens fru försökt uppmärksamma personalen på mannens problem, men enligt henne ska personalen inte ha lyssnat.

Mannen fick bland annat kräkningar, feber och vätska i lungorna.

Mannens fru ska också, enligt sin anmälan till IVO (Inspektionen för vård och omsorg), ha framfört klagomål på att den röntgen som genomfördes på mannens buk dröjde alldeles för länge.

En röntgen av mannens buk gjordes först tre veckor efter operationen. Röntgen visade att det hade bildats stora mängder var i mannens lever och kort därefter försämrades mannens tillstånd ytterligare då han visade tecken på blodförgiftning.

En akut öppning av mannens buk genomfördes. Då visade det sig att mannens tunntarm sytts ihop i bukväggen, vilket gjorde att innehållet från tunntarmen läckt ut i mannens buk.

Mannen återhämtade sig inte efter den akuta operation och dog av blodförgiftning och organsvikt.

Varbergs sjukhus får nu kritik av Ivo som menar att inblandade i mannens vård borde agerat snabbare och gjort fler åtgärder för att säkerställa hans hälsotillstånd.

I utredningen nämner de bland annat att personalen borde ha märkt att patienten hade uppenbara svårigheter att äta.

I sin bedömning hävdar de också att mannens vård och behandling inte var sakkunnig.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här