Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Misstänkte våldtäktsmannen dömd för flera sexualbrott

Kammaråklagaren går nu ut med mer information om den häktade 47-åringen.

På onsdagen häktades en 47-årig man i Varbergs tingsrätt. Han är misstänkt för två olika våldtäkter. En på Getterön i januari och en i Veddige i november förra året.

Aftonbladet rapporterade då att mannen sedan tidigare är dömd för våldtäkt i början av 1990-talet. Nu går kammaråklagare Ginger Johansson ut med mer information om mannen.
"Den 47-årige man som i går häktades på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och rån i Veddige den 27 november 2016 har tidigare blivit dömd för sexualbrott vid flera tillfällen."

De tidigare brotten syns inte i mannens belastningsregister. Äldre domar tas nämligen bort tio år efter frigivningen vid fängelsestraff. Utredare har plockat fram tidigare domar och hittills har de funnit tre tidigare domar om våldsbrott och sexualbrott från 1988, 1990 och 1992.

"Än så lång vet jag inte om de äldre domarna har någon påverkan i nuvarande utredning. Nu fortsätter förundersökningen om de två händelser som mannen är häktad för", skriver Ginger Johansson.

Enligt Aftonbladet kan 47-åringen kopplas till en annan händelse i Varberg våren 2015. I slutet av maj stoppade en polispatrull en naken kvinna i centrala Varberg. Enligt vittnen ska kvinnan ha hoppat ut från en lägenhet på andra våningen, där hon hölls fången. I samband med fallet bröt hon sitt ben.

Polisen kunde spåra upp lägenheten där den då 45-årige mannen greps. Mannen häktades senare, misstänkt för våldtäkt, olaga frihetsberövande och olaga hot. Men utredningen ska sedan ha lagts ner. I stället fick mannen böter för sexköp. 

Under onsdagen avslöjade Aftonbladet att mannen kunde kopplas till ett stort antal överfall i området kring Tensta i Stockholm 1988. Han dömdes sedan till fyra års fängelse, bland annat för att ha våldtagit en kvinna medan han höll en kniv mot hennes strupe. 

Efter ett år i fängelse fick rymde mannen under en permission. Han ska då ha flytt utomlands, men kom tillbaka till Sverige. Då greps han för två nya överfall. 1989 dömdes han till två månaders fängelse för misshandel av ofredande.

Året därpå dömdes han på nytt, för försök till våldtäkt. 

Den nu 47-årige mannen är bosatt i Varberg sedan drygt tio år. Innan dess levde han utomlands under 2,5 år. 

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här