olycksplats. Sjön Holmevattnet har återgått till det normala efter drunkningsolyckan för en vecka sedan. Bild: Lasse Edwartz
olycksplats. Sjön Holmevattnet har återgått till det normala efter drunkningsolyckan för en vecka sedan. Bild: Lasse Edwartz

”Missing People var ett oerhört stöd”

Efter att polisen slutat leta efter Bjarne, 42, som drunknade i sjön Holmevattnet, fick familjen hjälp av Missing People. Efter fem dagar hittade de kroppen och familjen kan få ett avslut.

ANNONS
|

För en vecka sedan var Holmevattnet i Bohuslän föremål för ett massivt räddningspådrag då 42-årige Bjarne Davidsson från Varberg drunknade. Trots båtar, dykare, hundar och helikopter lyckades polis och räddningstjänst inte hitta Bjarne som var på besök hos en vän utanför Munkedal.

På kvällen den 9 juli hade Bjarne gått och badat medan vännen, Eva Wångblad, hade stannat kvar i sommarstugan för att laga mat. En halvtimme senare hörde hon en helikopter samtidigt som polis och räddningstjänst anlände till sjön.

Det var två killar i en båt som hade hört Bjarne skrika på hjälp, men när de kom fram var han spårlöst försvunnen.

ANNONS

Sökandet fortsatte under torsdagen, men allt eftersom tiden gick började familjen märka att insatsen var på väg att avbrytas.

– Jag kände ganska snabbt att han inte var vid liv. Men med en kropp kan man få ett avslut och få veta helt säkert, säger Bjarnes syster Carina Davidsson som åkte från Sjuntorp utanför Trollhättan för att hjälpa till i sökandet.

När hon på torsdagseftermiddagen förstod att sökandet var på väg att avslutas kontaktade hon Missing People som på fredagen tog över stafettpinnen. Med hjälp av en gyrokopter (mindre variant av en helikopter) söktes sjön av. De boende i området ställde upp med båtar samtidigt som folk spejade med kikare från land.

Carina Davidsson säger att Missing Peoples närvaro handlade om mer än att söka efter hennes bror.

– Det här är fantastiska och kloka människor som även har varit ett oerhört stöd för oss.

Att anhöriga är med vid sökningar är enligt Kenneth Edström, operativ chef för Missing People i Fyrbodal, inte ovanligt.

– Vi avvisar ingen, men vi analyserar och ser vilken nivå de anhöriga befinner sig på så att man involverar dem på rätt sätt.

Fem dagar efter larmet hittades Bjarne. Från land observerades det att något flöt ute i sjön.

ANNONS

Mitt i sorgen över en ofattbar förlust känner Bjarnes familj en oerhörd tacksamhet. Att veta att sökandet skulle fortsätta tills de hittade kroppen beskriver Bjarnes syster Anna Davidsson som en enorm trygghet.

– Jag förstår att polisen inte kan leta hur länge som helst om det inte finns hopp om att hitta en person vid liv... men Missing People gav sig aldrig, säger Anna Davidsson.

Då hon själv bor i Halland fick hon sova över hos två personer i organisationen för att kunna delta i sökningarna.

Att kroppen hittades gör att familjen sakta kan börja ta in vad som hänt.

– Troligen har han fått kramp av ren utmattning. För oss betyder det mycket att få hem en kropp och få en grav att gå till. Att veta att Missing People inte skulle ge upp var ett otroligt stöd, säger Anna Davidsson.

ANNONS