”Missbruksvården måste bli bättre”

Det har gått fem år sedan William Petzäll dog i en överdos. Mamma Annika har genom kontakt med narkomaner i Varberg förstått att missbruksvården fortsatt är under all kritik.

ANNONS
|

William Petzäll valdes in i riksdagen för Sverigedemokraterna men blev utesluten och fortsatte som politisk vilde. Tidigt i tonåren började han dricka alkohol på ett riskfyllt sätt. Han drack alltid snabbast och mest, vilket ledde till oönskade konsekvenser. Redan här kom första varningssignalen berättar Annika Petzäll.

– Det här var första tecknet på att han tillhörde de tio procenten som kommer att hamna i beroende. Jag vill varna andra föräldrar som upplever samma sak och uppmana dem att ta tag i problemen. Men jag vet att det inte är lätt.

Så småningom började William ta tabletter. En läkare skrev ut stora doser sömnmedel och ångestdämpande.

ANNONS

Uteslöts på grund av missbruk

När William uteslöts från Sverigedemokraterna var det på grund av sitt missbruk. Som politisk vilde drev han beroendefrågor. Bland annat krävde han att narkomaner skulle få byta till sig nya sprutor och att metadonprogrammet skulle byggas ut. I de länder som gjort detta på nationell nivå har dödstalen minskat. Samtidigt kämpade han själv för att få vård.

Den 1 september 2012 dog han i en överdos, 24 år gammal. Psykiatrin i Region Halland och socialtjänsten kritiserades av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter dödsfallet. Hans död ledde till att frågan om missbruksvård kom upp på den politiska agendan. En del förbättringar gjordes i Varberg men långt ifrån tillräckligt, anser Annika Petzäll. Hon vill att debatten fortsätter.

– För det första måste synen på missbrukare förändras. Många av dem som fastnar i beroende har en hjärnskada, a chronic relapsing brain disease. Det är vetenskapligt bevisat.

Hjärnskadan i kombination med droganvändandet gör att personen tappar allt konsekvenstänkande.

– William ansågs ha en raketkarriär framför sig och sågs som Jimmie Åkessons efterträdare av många. Ändå kom han drogpåverkad till riksdagen. Drogen är så stark. Det går inte att styra med viljan, säger Annika Petzäll sittandes i samma soffa som William hittades livlös i för fem år sedan.

ANNONS

Kontakt med missbrukare

Hon påpekar att vården av missbrukare brister hela vägen. Efter att William dog har hon talat på torget i Varberg och varit med i debattprogram på tv. På så sätt har hon blivit kontaktad av missbrukare och anhöriga till missbrukare.

– Ingen annan sjukdomskategori hamnar hos socialtjänsten, säger hon.

Vid ett tillfälle tvångsomhändertogs William och placerades på ett LVM-hem (lagen om vård av missbrukare). Han låstes in, fick ingen nedtrappning och transporterades i en av kriminalvårdens bilar.

– På ett LVM-hem tror man att man ska få hjälp och stöd men ingenting sådant förekom. Det är bara en tillfällig tid utan oro för döden.

Allt var sterilt, det fanns en liten rastgård och taggtråd runt omkring. De fick inte ha mobiltelefon eller dator och det ordnades inga aktiviteter. Tv och tv-spel var det enda de fem intagna kunde sysselsätta sig med.

– Det enda de pratade om var vilka droger de skulle ta när de kom ut.

Om Annika hade vetat vad som väntade William hade hon aldrig låtit skicka dit honom.

– Den ångesten i hans röst som jag hörde när jag pratade med honom i telefon gick nästan att skära i med kniv.

ANNONS

Hög dödlighet

Narkotikadödligheten i Sverige är näst högst i hela EU. År 2012 låg antalet döda på 451 och 2015 var det 949. Nästan en fördubbling på bara tre år alltså. Annika Petzäll berättar att när missbrukare släpps ut från behandlingshem och LVM-hem har de hunnit bygga upp ett otroligt sug efter drogen. Samtidigt har de inte tagit droger på ett tag så kroppen tål inte de doser den gjorde tidigare. Överdoser är då inte helt ovanliga.

– Ska tvångsvård finnas, ska god evidensbaserad vård ske under tiden.

I Annikas lägenhet finns ett hål i ena väggen. Det orsakade William efter att hans väninna dött i en överdos några månader innan han dog. I panik gav han sig iväg till psyk för att få piller – det enda som kunde lindra smärtan.

– Efter att hon dog blev allt värre. I samband med begravningen tog han en överdos och fick ligga på intensiven i en vecka.

Det går inte en dag utan att Annika tänker på William minst tio gånger. Hon klarar inte av att ha bilder av honom framme. Hennes sjukdom, ME, gör att hon är sängliggande stora delar av dygnet men hon ser det som sitt kall att fortsätta Williams kamp för missbrukarna.

ANNONS

– Att kriminalisera den här sjukdomen är kontraproduktivt. En dom med dagsböter sätter dem som redan är fattiga i en ekonomisk press som inte leder till något bra.

William önskade att få börja med metadonbehandling. Metadon är ett preparat med ungefär samma effekter som morfin. Det är en antagonist som blockerar den delen av hjärnan som skriker efter opiater. Det har använts för avgiftning av bland annat heroinister sedan 1960-talet. Enligt Annika måste metadonbehandlingen skötas bättre.

– Det borde finnas ett team runt patienten. I dag får patienten bara metadonet och lämnas sedan åt sitt öde. Patienten måste få mer makt över sin egen vård och bemötas med respekt.

Även FN har kritiserat Sveriges narkotikapolitik för att den inte är förenlig med mänskliga rättigheter.

LÄS ÄVEN:

ANNONS