Mindre vattenkraftverk kan tvingas slå igen

Länsstyrelsen ställer orimliga krav på småskaliga vattenkraftverk. Det anser LRF Hallands regionordförande Anders Richardsson, som är rädd att flera kraftverk kan tvingas lägga ner.

ANNONS
|

Sedan 2012 har flera småskaliga vattenkraftverk varit tvungna att ansöka om tillstånd för att få driva verksamheterna enligt vattendirektivet. Att äldre anläggningar tvingas anpassa sig till dagens miljömål tycker Anders Richardsson, regionordförande för Lantbrukarnas riksförbund i Halland, är att tolka miljöbalken på fel sätt.

– Det här är ett moment 22 eller David mot Goliat eller vad man vill kalla det. Oavsett vad man gör kommer myndigheterna att tolka det som fel. Det var aldrig tänkt att miljöbalken skulle användas för äldre anläggningar. Ändå jagar länsstyrelsen enskilda vattenkraftsägare. De kan bli tvungna till att riva dammarna så som det ser ut i dag, säger han.

ANNONS

LRF Halland vill att länsstyrelsen avvaktar regeringens besked, som väntas komma i höst, om det blir nya tillståndsregler för vattenkraft.

Bota, Hultaberg och Hult är tre kraftverk i Kungsäter som förra året fick förelägganden om att ansöka om tillstånd. Ägarna lämnade i höstas in sina ansökningar och väntar nu på besked från Mark- och miljödomstolen.

Tillsammans försörjer de tre kraftverken ungefär 150 hushåll med el. Det kostar mycket för ägarna att driva tillståndsprocessen. Om de måste riva dammarna innebär det konkurs för verksamheterna, som de inte vill lägga ner.

– Tankarna finns där vissa dagar, men ska vi då bo jämte ett gyttjehål? undrar Carina Abrahamsson, som sedan 2012 äger Hultaberg kraft tillsammans med sin man Eino Abrahamsson.

Hon tycker att det är viktigt att bevara kulturarvet.

– Det var den här fabriken som byggde upp Kungsäter från början. Det var många som jobbade här och sådant måste vi värna om för kommande generationer.

Erik Karlson, delägare till Bota kraftverk, menar att det kostar en hel del att driva kraftverken. Bortsett från tillståndsprocesserna är elpriserna låga och fastighetsskatten hög.

ANNONS

– Men vi tycker att vi producerar miljövänlig el och så blir det kraftigt ifrågasatt, säger han.

I Kungsäterån finns det både ål, gädda och öring. Kraftverken utgör ett stopp för fisken, som dock kan ha haft svårt att ta sig fram redan innan enligt Erik Karlson. Det beror på att det finns en bergvägg i dammen vid Bota kraftverk som innebär ett naturligt stopp.

– Den kan man inte ta bort. Man vill ju återställa och ska inte skapa nya förutsättningar som inte har funnits tidigare enligt ramvattendirektivet.

Är du orolig för att behöva lägga ner?

– Ja, visst är jag det. Jag köpte kraftverket 2012 och fick frågan om tillstånd 2013. Visst är jag orolig för hur det ska gå, det kan jag inte neka till.

ANNONS