Mindre byggare sist i kön

Sedan sex år tillbaka har Thomas Sjögren velat bygga ett tjugotal lägenheter på Boråsgatan 7. Men den nya detaljplanen dröjer. Som liten byggare blir han omsprungen i kön.

ANNONS
|

För ett år sedan antogs "Utbyggnadsplan för bostäder i Varbergs kommun –komplement till bebyggelsestrategin" och i den listas de stora nya bostadsområden som ska råda bot på bostadsbristen.

Och visst har medicinen verkan. Det som Derome marknadsför som Träslövs Trädgårdsstad växer fram i öster och detaljplanen för Varbergs Bostads utbyggnad på Brunnsberg har hunnit bli antagen –men också överklagad.

Men bostadsmarknaden består inte bara av jättar som Derome och Varbergs Bostad. Det finns flera mindre fastighetsägare som vill skapa fler bostäder utifrån sina förutsättningar.

En av dem är Thomas Sjögren. Han äger femtio hyreslägenheter. En av hans fastigheter ligger på Boråsgatan 7. Huset, som är byggt 1936, är lyhört och märkt av tidens tand.

ANNONS

–Det är bytt fönster och balkonger men egentligen behöver det göras mer med huset. Och ska jag bygga om kostar det mer än det smakar. Ska jag göra en investering här behöver det komma till fler bostäder, förklarar Thomas Sjögren.

Sagt och gjort –för sex år sedan ansökte han om en ny detaljplan. Han vill riva huset, som har sex lägenheter, och bygga ett nytt med tre eller fyra våningar. De hyresgäster som inte har rivningskontrakt lovar han lägenheter i något av sina andra hus. Det nya huset ska bli en bostadsrättsförening.

–Det skulle kunna bli femton till tjugofem lägenheter beroende på hur stora lägenheter man gör.

Han fick stöd från fastighetsägarna i grannskapet för sin idé.

Vid den tiden var det kommunstyrelsen som ansvarade för detaljplaner. I mars 2013 sa politikerna ja till ansökan och lovade att detaljplanearbetet skulle sättas igång omgående och att detaljplanen borde kunna bli klar i slutet av 2014.

Men åren har gått utan att någonting hänt. Kommunen har organiserat om och detaljplanerna har blivit byggnadsnämndens ansvarsområde.

I mars i år bestämde byggnadsnämnden att detaljplanen för Thomas Sjögrens tomt Ekorren 10 skulle påbörjas fjärde kvartalet 2016, för att kunna bli färdig 2018.

Lena Johansson är tillförordnad chef för planavdelningen på stadsbyggnadskontoret och hennes senaste bedömning är att arbetet ska kunna sättas igång på allvar i början på nästa år.

ANNONS

–Jag har varit i kontakt med Thomas under hösten och har ska prata med honom om grunderna för planen nu i början av november. Han är närmst på tur, men det ska frigöras tid hos någon också innan vi kan sätta igång.

–Att planer skjuts på framtiden är ett politiskt beslut. Det grundar sig i att vi inte hinner med att jobba fram det fortare. Vi har en extremt hög arbetsbelastning.

Thomas Sjögren ser hela tiden sin detaljplan bli omsprungen av andra projekt.

–Man kan undra vad det är för rättvisa i samhället när det är så, säger han.

–Alla borde få hjälpa till att lösa bostadsbristen. Det kan inte bara vara de stora elefanterna som ska få komma när, tycker Thomas Sjögrens hyresgäst Benny Jonsson.

–Jag har hållit på med det här i sex år nu utan att något hänt. Och jag är inte den ende. När jag pratar med folk som är i samma bransch är de lika frustrerade som jag över den här typen av ärenden.

ANNONS