Polisen utreder händelsen som ringa misshandel.
Polisen utreder händelsen som ringa misshandel. Bild: Arkiv

Minderåriga utsatta för misshandel - anmält som hatbrott

Två minderåriga blev i förra veckan psykiskt och fysiskt misshandlade av en vuxen man, enligt en polisanmälan. En händelse som pappan till det ena offret beskriver som ett hatbrott. Detta var kulmen på en tid av trakasserier som har pågått sedan i slutet av sommaren, menar han.

ANNONS
LocationVarberg||

Det var i mitten på förra veckan när Mark J.K:s tonårsson och dennes flickvän besökte ett köpcentrum som de blev trakasserade utanför butiken av en man som började förolämpa dem för deras klädsel. Till synes helt oprovocerat. Det stannade dock inte vid verbala attacker utan mannen gav sig på flickan fysiskt vilket ledde till att hon hamnade på marken.

– En vuxen fick ingripa och stoppa mannen. Han höll fast honom och en annan kvinna fick trösta barnen. Själv var jag på tjänsteresa trettio mil bort. Man känner sig så hjälplös när man får ett sådant telefonsamtal, säger Mark J.K.

ANNONS

Pappan tycker att det är ett hatbrott

Han beskriver händelsen som ett hatbrott, då sonen och flickvännen rör sig i hbtq-kretsar och inte klär sig enligt normen. Det här var heller inte första gången som påhopp och trakasserier skett mot dem eller deras vänner, berättar Mark J.K. Sedan slutet av sommaren har flera incidenter inträffat. Både ungdomar och vuxna har varit inblandade.

– Jag har uppmanat honom att inte vara på vissa platser. Likadant har föräldrarna till de andra ungdomarna gjort. Det är ju en sak att vara i en park på kvällen. Men när man ska handla grejer mitt på dagen ska man ju inte behöva utstå något sådant här.

Sonen har påverkats mycket av händelsen. Det har också hela umgängeskretsen.

– En del vågar inte gå till skolan själva. Alla som någon gång upplevt en hotfull situation vet att det är väldigt begränsande. Man tänker på det hela tiden, säger Mark J.K.

– Att detta sker i Sverige på 2020-talet är inte klokt. För mig är det som gör oss svenska att vi är toleranta och att alla får säga sin mening och vara som de är.

RFSL kan hjälpa utsatta

För att få stöttning har föräldrarna kontaktat RFSL som har en central juridisk support som kan hjälpa till och se till att allt går rätt till vid sådana här fall.

ANNONS

– Vi håller också på att starta en föräldragrupp för det här har urartat helt. Förhoppningsvis träder fler vittnen fram också så att det här aldrig behöver hända igen.

Thomas Alm är förundersökningsledare på polisen. Han bekräftar att de har en pågående utredning kring händelsen vid köpcentrumet. I nuläget rubriceras brottet som ringa misshandel.

– Hatbrott är en försvårande omständighet som kommer in när straffet ska bestämmas. Vi utreder inte det konkret som ett hatbrott, säger han.

Fler förhör är att vänta

En polispatrull var på plats strax efter att händelsen inträffade och förhörde den misstänkte gärningsmannen.

– Vi ska hålla fler förhör med vittnen och även utreda om det finns någon kameraövervakning vi kan titta på, säger Thomas Alm.

Fakta: Hatbrott

Hatbrott avser brotten hets mot folkgrupp och olaga diskriminering.

Det kan även vara andra brott där ett motiv för brottet har varit att kränka en person, en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer på grund av något av följande: ras, hudfärg, ursprung, trosbekännelse, sexuell läggning eller könsöverskridande identitet eller uttryck eller annan liknande omständighet.

Du måste inte passa in på någon av dessa beskrivningar för att bli offer för ett hatbrott. Det räcker med att gärningspersonen tror att du har någon av egenskaperna, till exempel att han eller hon tror att du är homosexuell.

Den som döms för ett brott med hatbrottsmotiv kan få en straffskärpning i samband med att hon eller han döms för den brottsliga gärningen. En person som klottrat eller misshandlat någon kan alltså få ett strängare straff om gärningen bedöms som ett hatbrott.

Källa: Polisen.se

ANNONS