Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/20

”Mina höns mår bäst om de får följa naturens rytm”

Fredrik Persson har fött upp höns i nästan hela sitt liv och vet det mesta som finns att veta om dem – som när äggen smakar som allra bäst.
– Det är på våren och hänger ihop med vad de äter, säger han.

Ljudet inne i det lilla hönshuset på Fredrik Perssons bakgård i Tvååker är öronbedövande. När en tupp ger hals följer de andra snart efter, ackompanjerade av hönornas kackel och de veckogamla kycklingarnas ivriga pip.

– De är rätt intelligenta. De känner igen mig, och när jag kommer in på kvällen så vet de att nu blir det mat.

Fredrik Perssons intresse väcktes till liv när han som barn besökte en hönsutställning i Falkenberg tillsammans med sin morfar.

– De var så fina, hönorna, med sina olika färgteckningar och former. Jag var nog tio år någonting när jag fick min första egna höna, en dvärgsussex med vit fjäderdräkt och svart krage.

Jag gillar dvärghöns, det är dem jag har snöat in på. De tar inte så mycket plats, äter inte så mycket och skiter inte så mycket

I dag sitter Fredrik i styrelsen för Svenska Rasfjäderförbundet och har vunnit mängder med priser på diverse hönsutställningar runt om i landet.

– Den här fick 97 poäng, det högsta man kan få, säger Fredrik och pekar på en svart tupp som kliver runt i en av burarna.

– Det är en svart dvärgitalienare. Jag gillar dvärghöns, det är dem jag har snöat in på. De tar inte så mycket plats, äter inte så mycket och skiter inte så mycket. Och så är de vackra att titta på också.

Flera av dvärgraserna lägger många ägg, berättar Fredrik, men några vidare värst föräldrar är de inte.

– De kan lägga upp mot 300 ägg per år, men när de väl har lagt dem så struntar de i dem. Man har kläckt i maskiner så många generationer, så de har det inte i sig längre.

Men alla naturliga beteenden är inte borta. Ljuset har i alla tider varit avgörande för när äggläggningen kommer igång, och så är det alltjämt.

Får följa naturens rytm

– När ljuset kommer känner hönan att nu är det vår och nu ska jag fortplanta mig. Det är därför man äter ägg till påsk. Förr i tiden fick man inga ägg på vinterhalvåret.

I slutet på januari tänder Fredrik ljuset inne i hönshuset och efter två, tre veckor är värpningen i full gång. Mer än tolv timmar ljus per dag ska det vara för att det ska bli ordentligt fart på produktionen.

– Men på hösten, efter utställningarna, minskar jag antalet ljustimmar och låter dem vila. Man kan köra hönsen i 60-70 veckor, men sen slutar de automatiskt även om de har ljus. Mina höns mår bäst om de får följa naturens rytm.

Storskalig äggproduktion har Fredrik däremot ingenting emot. Vill man ha billig mat så är det något man får acceptera, menar han.

– Mina ägg kanske kostar fem kronor styck, om man räknar in foder och allt annat. Så man gör det inte för att tjäna pengar.

Då smakar äggen bäst

De prisvinnande hönorna och tupparna betingar inte heller något större värde på marknaden. 97-poängaren skulle Fredrik kunna få ett par hundralappar för, gissar han.

– Men åker du till Tyskland kan du få minst det dubbla. Det är där det största intresset finns. Det är de som bestämmer standarden för de olika raserna och så får vi rätta oss efter det.

Men trots de framgångar som Fredrik skördat inom hönsvärlden finns det en guldmedalj som fattas i samlingen.

– Jag har aldrig vunnit ägg-SM. Då ställer man ut åtta ägg som ska vara så lika som möjligt till vikt, storlek och utseende. Och så ska det inte finnas någon skit på dem. Men det är ingen bra idé att tvätta dem, då tappar de i lyster.

När de går ute och äter gräs blir det en mycket finare gula. Då tycker jag att de smakar extra gott

De flesta av äggen som hans höns lägger äter Fredrik själv, han har dem till i stort sett nästan varje måltid, och han har klart för sig när de är som allra godast.

– Det är på våren och hänger ihop med vad de äter. När de går ute och äter gräs blir det en mycket finare gula. Då tycker jag att de smakar extra gott.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här