Mina Dennert jobbar i dag heltid med organisationen #jagärhär.
Mina Dennert jobbar i dag heltid med organisationen #jagärhär.

Mina Dennert till Varberg för att prata näthat

Facebookgruppen #jagärhär har i dag 75 000 medlemmar. Nu kommer grundaren Mina Dennert till Teater Halland för att prata om näthat och hur man kan stoppa det.

ANNONS
|

Det började för drygt ett och ett halvt år sedan. Journalisten Mina Dennert var trött på näthatet som flödade på Facebook.

– I och med sociala medier så kan vem som helst publicera vad som helst. Man kan skapa en sida som ser ut som en nyhetssida och från en del högerextrema håll använder man det här för att sprida propaganda. Det sprids information som kan vara fake news och på Facebook kan det vara svårt att se skillnad och avgöra vad som stämmer eller inte. Och inte sällan uppstår det hat i de här kommentarsfälten, säger hon.

Mina Dennert startade facebookgruppen #jagärhär med syftet att försöka nyansera debatten på internet genom att lägga sig kommentarsfält med näthat. I dag har gruppen 75 000 medlemmar.

ANNONS

– Ser en medlem ett kommentarsfält som har spårat ut eller som innehåller mycket hat, så kan den tipsa andra medlemmar. Då går vi in och diskuterar sakfrågorna utan hat och hänvisar till faktagranskad information när det är saker som inte stämmer. Det gör att hatet sjunker ganska snabbt. Folk lägger inte obegränsat med tid på att läsa kommentarsfälten och de slipper därför se hatet. Nya som kommer in börjar härma vårt beteende och skriver sakligt de med. Det blir också jättekonstigt om någon skriver en helt idiotisk, sexistisk kommentar när vi andra diskuterar på ett trevligt sätt - på så sätt får vi bort hatet, säger hon.

Besöker Teater Halland

Den 19 oktober besöker Mina Dennert Varberg för att delta i Skavet - en samtalsserie som anordnas av Teater Halland. Under samtalen, som hålls på Foajéscenen, diskuteras frågor som rör samhället, yttrandefrihet och demokrati. Temat den 19 oktober är ”Hatet och hotet mot demokratin” och förutom Mina Dennert deltar även Kevin Broberg som grundade Frillesås Friendship samt Kristian Alm, journalist på tidningen Norra Halland, som tidigare i år belönades med en Guldspade.

– I föreningen försöker vi sprida buskapet på fler sätt än enbart online, så det ska bli jättekul att komma till Varberg.

ANNONS

Hon tycker att hon märker en skillnad i debattklimatet på nätet sedan #jagärhär startades.

–Det fanns så mycket hat då, men i dag upplever jag att det inte finns alls lika mycket. Och många av våra medlemmar säger att de har blivit modigare, de vågar debattera i högre utsträckning både på nätet och i det verkliga livet.

I dag jobbar hon heltid med projektet och nu ska #jagärhär bli bok. I projektet ingår flera okända skribenter, men även kända namn som Susanna Alakoski, Björn Ulvaeus och Eva Dahlgren.

– De delar med sig av tips och inspiration om hur man kan visa civilkurage och om stunder de själva gjorde det. Men även när de inte vågade. Det är en bok om mod helt enkelt.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

#jagärhär

Facebookgruppen bildades i maj 2016 av Mina Dennert.

#jagärhär vann förra året Rättviseförmedlingens Rättvisepris, Årets Samhällsaktör och Faktumgalans pris för Årets integration.

Mina Dennert vann Milledagens pris 2017 och 2017 års Anna Lindh-pris.

ANNONS