Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Positiv. Stefan Tengberg, ekonomidirektör på Varbergs kommun är nöjd över de miljövänliga lån Varberg beviljats.

Miljoner till nya ledningar

Kommunen har beviljats hundra miljoner kronor i ett miljövänligt lån.…– Ett bevis på bra miljöarbete, säger Stefan Tengberg, ekonomidirektör i kommunen.

Varbergs kommun har beviljats så kallade "gröna lån" från Nordiska investeringsbanken och Kommuninvest för projekt inom hållbar utveckling. Gröna lån innebär en lägre ränta och visar att kommunen arbetar för en minskad miljöbelastning, låga utsläpp och förnyelsebar energi.

Den nya va-ledningen mellan Bua och reningsverket vid Getterön som byggs av VIVAB har beviljats 100 miljoner i gröna lån. Kvarnagårdens vattenverk och Varbergs Energis biobränseeldande värmeverk Flisan har tidigare beviljats lån på 105 respektive 225 miljoner och eftersom projekten nu uppfyller bankens miljökrav för hållbarhet, har lånen omvandlats till "gröna lån".
– Det är ett positivt betyg. Det är jättekul att bankerna tycker vi gör ett bra miljöarbete med dessa projekt, säger Stefan Tengberg.

Han säger att de gröna lånen är betydelsefulla för kommunens miljöarbete för en hållbar utveckling.
– Gröna lån innebär lägre räntor. Men det är ju framför allt en bekräftelse på att våra investeringar är ett led i ett viktigt arbete för miljön och vår framtid, säger Stefan Tengberg.