Höga halter av akrylamid under lång tid kan vara cancerframkallande. Bilden är en illustration och har inget med kommunens undersökning att göra.
Höga halter av akrylamid under lång tid kan vara cancerframkallande. Bilden är en illustration och har inget med kommunens undersökning att göra. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Miljö och hälsa granskade köken på över 50 restauranger

Under året har drygt 50 restauranger runt om i Varbergs kommun fått oanmälda besök av kommunens livsmedelsinspektörer. Föremålet för besöken var kökens fritös.

ANNONS
LocationVarberg||

Miljö och hälsa har tittat närmare på kvalitén på frityroljan på 56 restauranger i Varbergs kommun. Det visade sig att 47 restauranger fick godkänt – de hade god hantering och en bra kvalité på sin olja. Nio verksamheter fick underkänt eftersom oljan var på pass dålig att den behövde bytas omedelbart. Två restauranger fick även anmärkningar på rengöringen av fritösen.

Enligt förvaltningen var målet med undersökningen att skydda allmänheten från dåliga och osäkra livsmedel. Livsmedel som friteras i olja som blivit dålig eller gammal får dålig smak och en mörk färg. Vid fritering kan det cancerframkallande ämnet akrylamid bildas. Enligt Livsmedelsverket kan det finnas höga halter av akrylamid i livsmedel som pommes frites, potatischips, kaffe, bröd, kakor och kex.

ANNONS

I undersökningen ingick inte pizzerior och gatukök.

ANNONS