Miljölösning i Västerport kan få stryka på foten

Den skulle bli en av Västerports moderna miljölösningar. Men nu hänger den planerade sopsugen löst. Den blir för dyr, tycker Vivab.

ANNONS
|

Västerport ska enligt sitt hållbarhetsprogram vara ett föregångsexempel inom hållbar stadsutveckling. En av de fiffiga miljölösningar som planerats är en sopsug (se faktarutan). Men nu är idén på väg att överges. Sopsugen ser helt enkelt ut att bli för dyr.

Fakta: Sopsug

De som har en sopsug i sitt bostadsområde slänger sitt avfall i sopsugen – ofta placerad utomhus i anslutning till husen. Schwosch, så sugs soppåsen iväg till en central sopterminal. Sophämtningen hämtar soporna vid terminalen. På så sätt slipper de boende i bostadsområdet bullrande sopbilar inne bland husen.

Om sopsugarna fungerar så bra som utlovat kan dock ifrågasättas. Ett av de områden som inspirerat Västerport – Norra Djurgårdsstaden i Stockholm – har just sopsugar men när HN gjorde reportage från stadsdelen hösten 2018 hade man återkommande problem med sopsugarna.

Sopsugen blir för dyr

– Västerport kommer ju inte att byggas i ett enda svep och det innebär att det blir relativt få abonnenter i början och att vi också måste flytta anläggningen flera gånger under utbyggnaden. Det gör att kostnaden sticker iväg. Vi tror att det här kan skena iväg och bli dyrt – mycket dyrare än om man hade byggt allt på en enda gång, säger Peter Sjöholm (M) som är ordförande i Vivabs styrelse.

ANNONS

Vivab aviserade sina tankar i den senaste granskningen av detaljplanen i höstas och Vivabs styrelse kommer fatta beslut om sopsugens vara eller inte vara under våren. Det mesta pekar på att projektet läggs ner.

Peter Sjöholm (M) är ordförande i Vivabs styrelse.
Peter Sjöholm (M) är ordförande i Vivabs styrelse. Bild: Annika Karlbom

– Ingen hade varit gladare än vi om vi hade kunnat bygga den. Miljömässigt hade det varit kanon. Man hade sluppit bilarna inne i området. Men samtidigt gäller det att hantera flera fraktioner avfall. Stora förpackningar och tidningar och sådant sköter inte vi utan FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen. Kommunen har bara ansvar för hushållsavfallet – så det är inte bara en parameter som avgör detta.

Västerport ska ju bli ett föregångsexempel inom hållbarhet. Hur ska Vivab bidra till det nu när det inte blir någon sopsug?

– Vi jobbar så mycket vi kan med de bitarna. Men ekonomin är en viktig faktor. Det gäller att få ihop det, säger Peter Sjöholm.

Peter Sjöholm säger att det finns många alternativ till stora brötiga sopbilar inne i området, men att alla tankar bara är på idéstadiet. Han nämner mindre hämtbilar som en möjlighet.

– Det vore jättesmart om vi kan få till en sopsug någon annanstans. Östra Träslöv har vi tittat lite på men det är väldigt tidigt i tankarna.

ANNONS

Samlad sophantering viktig

Maria Hagelberg, kommunens projektledare för Västerport, säger att byggföretagen som ska bygga Västerport vittnar om problem med sopsugar i flera kommuner i Sverige och att såväl de som kommunen eftersträvar en samlad sophantering där de boende kan bli av med allt avfall på samma ställe. Det blir de inte nödvändigtvis med en Vivab-sopsug för brännbart och matrester.

Maria Hagelberg
Maria Hagelberg Bild: Annika Karlbom

I sitt mejl till HN skriver hon att hållbarhetsarbetet inte är nedprioriterat bara för att sopsugen inte blir av.

Stenkil ser andra möjligheter för hållbarhet

Kommunalrådet Ann-Charlotte Stenkil (M) instämmer:

– Jag tycker inte att hållbarhetsprogrammet faller med det här för det innehåller en faslig massa annat, säger Stenkil. Det här med sopsug lät ju framtidsinriktat och spännande och som något nytt. Samtidigt förstår jag om man tycker att det blir för dyrt. Den måste ju stå på egna ben ekonomiskt.

Ann-Charlotte Stenkil (M)
Ann-Charlotte Stenkil (M) Bild: Annika Karlbom

– Det hade varit spännande med en sopsug. Men ibland får man inse, när man kommer längre in och börjat analysera teknik och annat, att man få ge sig för att det inte funkar. Tekniken fungerar säkert men det är ju lång utbyggnadstid i Västerport. Det är bara att konstatera och inse att det inte passar då. Jag är inte orolig för att man inte ska lösa sophanteringen på ett bra sätt ändå, säger Ann-Charlotte Stenkil.

ANNONS

LÄS MER:Sugsystem kan ersätta sopbilar i Västerport

LÄS MER:Västerport kan drabbas av stinkande avfall med ny sopsug

ANNONS