Mikael Jonsson har byggt världens lättaste kitebräda

Världens lättaste och kanske även bästa kitesurfingbräda har utvecklats och tillverkas i Varberg. Mikael Jonsson är materialnörden som har ägnat år åt att finslipa sin skapelse.

ANNONS
LocationVarberg||

I en källare ett längre stenkast från järnvägsstationen och Varbergstunneln har Mikael Jonsson och hans företag C6 Boards sina lokaler. Där tillverkas något så oväntat som världens lättaste kitesurfingbräda.

En standardbräda väger mellan 2,5 och 3,3 kg. Mikael Jonssons bräda väger 1,7 kg. Det innebär att det krävs mindre energi för att röra på brädan och känslan för åkaren blir annorlunda.

– Egentligen är det inte jättesvårt att göra en lätt bräda. Men att göra en lätt bräda med bibehållen prestanda eller dessutom högre prestanda då blir det lite knepigt, säger Mikael Jonsson.

LÄS MER:Den nya innebrädan kräver mindre vind

För det är nämligen så att det är inte bara världens lättaste bräda han tillverkar. Det är också en av världens bästa. Vi årsskiftet efter gedigna tester utsåg det ansedda magasinet "TheKiteMag" Mikaels bräda till vinnare i premiumklassen.

ANNONS

– Jag var ensam om att ha minst 8 av 10 i alla testkriterier av alla 57 brädor som var med i testet. Det kändes extremt bra. Då får man ju en bekräftelse på att det man har gjort är rätt, säger Mikael Jonsson.

Från att ha varit i stort sett helt okända blev C6 Boards, som är nordens enda tillverkare av kitebrädor, ett namn i Kitevärlden och ordrarna började trilla in. Numera finns brädan på fyra kontinenter. Den första brädan till Australien skickades för bara några dagar sedan.

– Sverige är en liten marknad det krävs att satsa internationellt för att få snurr på det, säger Mikael Jonsson som började syssla med kitesurfinbrädor av en tillfällighet.

Vattensport fanns inte på kartan tidigare

2014 sökte han och kom in på kompositteknikerutbildningen i Varberg och beslöt sig för att lämna Sundsvall. Han kände att han behövde en hobby i den nya hemstaden och fastnade då för kitesurfing. Men redan första gången han var ute och testade kände han: "Det måste gå att bygga en bättre bräda".

Sedan dess har mycket av Mikaels tankar ägnats utvecklingen av brädan.

– Jag har haft ett intresse för kolfiber sedan länge. Det började med att jag byggde modellflygplan och försökte med balsaträ. Men det höll inte och jag började bygga i kolfiber istället.

ANNONS

I samband med Hallifornia 2015 var den första prototypen klar.

– Den var inte så utvecklad, men det gick bra att åka på den och efter det har tankearbetet fortsatt samtidigt som jag har gått klart min utbildning.

I slutet på 2017 registrerade Mikael sitt bolag och flyttade in i lokalerna på Birger Svensson väg. Efter det var det fullt fokus på att utveckla brädan.

– 17 månader tog det tills jag hade en bräda som jag var så pass nöjd med så att jag skulle kunna sälja den, säger Mikael Jonsson.

Han började med ett blankt papper

Vad är det då som Mikael har lyckats med som andra tillverkare inte har klarat av? Han menar att det beror på att han inte har tittat på hur en kitebräda brukar vara konstruerad utan han har utgått från materialet.

– Jag tittade på hur jag kan nyttja kolfiberns egenskaper på bästa sätt. Det är väl det som jag gjort. Sedan få man optimera och få bort onödig vikt. Jag har till exempel inte en träkärna som de flesta andra har utan jag har skumkärna, säger Mikael Jonsson och fortsätter:

– Jag måste ju göra någonting som sticker ut. Om jag göra likadant som alla andra så har jag ingen chans mot konkurrenterna. Enda sättet att få någon marknadsandel då är att vara extremt duktig på marknadsföring, men det är inte min starka sida. Min starka sida är utveckling.

ANNONS

Läs mer: Surfsatsning i Läjet ska bli ny mötesplats

Läs mer: Surfare trotsar naturkrafterna i Träslövsläge

ANNONS