Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Mikael Bonde (L) protesterar mot bygge vid rondell

Sju våningar och uppåt 90 bostäder precis vid Västkustleden – inga problem? Byggnadsnämnden säger ja, men Mikael Bonde (L) röstade nej.

En del varbergare minns Nynäsmacken i kvarteret Tärnan helt nära Brunnsbergsrondellen. Där vill Etikhus bygga uppåt 90 lägenheter i uppåt sju våningar. Byggnadsnämnden har nyligen sagt ja till detaljplanen som ska göra det möjligt.

Detaljplaneförslaget har varit omstritt, inte minst eftersom förtätningsstrategin talar om två till fyra våningar här och att Västkustvägen ansetts viktig att freda som trafikled med möjliga höga hastigheter. Detaljplanens fans har däremot talat om detta som en del i en trevlig ny fin infart till centrum.

Många grannar har klagat i samrådet. Vad säger du om det?

– Ja det är inte alla som är nöjda, säger byggnadsnämndens ordförande Christian Persson (C). Men bygget är neddraget mot den befintliga byggnationen. Skuggorna kommer också åt "rätt" håll, så vi tycker faktiskt att det blir bra.

Kommer det här att skada Västkustvägen som genomfartsled?

– Inte så himla mycket för utfarten från garaget kommer ske i rondellen. Hade det varit en vanlig korsning tror jag det kunde ha blivit så. Hastigheten säger väl 60 mellan rondellerna Haga och Brunnsberg men det är ändå ingen som kommer upp i den farten på den lilla sträckan.

LÄS MER: Sju våningar för Etikhus – där strategi säger fyra

– Det här kommer så klart ge en viss påverkan på grannarna, säger nämndens vice ordförande Tomas Johansson (S). Men de nya husen kommer inte så tätt inpå och det stora bygget kommer utåt vägen. Jag tycker att vi hanterat detta bra. Det är alltid ett givande och tagande från alla. Är det någonstans som man kan gå upp lite i höjd är det här.

Mikael Bonde (L): ”Jag tycker att man ska anpassa ny bebyggelse i gamla kvarter. Det här ligger nära Oskarsdal och vi har ju sagt att Oskarsdal ska bevaras.” Bild: Annika Karlbom
Mikael Bonde (L): ”Jag tycker att man ska anpassa ny bebyggelse i gamla kvarter. Det här ligger nära Oskarsdal och vi har ju sagt att Oskarsdal ska bevaras.” Bild: Annika Karlbom

Mikael Bonde (L) säger nej

Mikael Bonde (L) har reserverat sig mot beslutet att anta detaljplanen:

– Volymen är för stor. Jag tycker att det är för högt och för modernistisk för den platsen där det ska byggas. Vi har ju en förtätningsstrategi som säger att det ska vara max fyra våningar där. Det står också att det ska bli en vacker entré in till Varberg där men nä, det tycker jag inte att det blir.

– Jag tycker att man ska anpassa ny bebyggelse i gamla kvarter. Det här ligger nära Oskarsdal och vi har ju sagt att Oskarsdal ska bevaras.

Vad hade du kunnat tänka dig för bebyggelse på den platsen?

– Man kan titta på Hagaskolans höjd och utgå från den. Sen kunde man ha jobbat med valmade tak, alltså en lutning som överensstämmer med villafastigheterna i närheten. Man kunde ha en förskjutning i huskropparna så det blev en rörlighet mellan fastigheterna. Man behöver inte bygga en så stor byggnadskropp heller.

LÄS MER: Omfattande kritik mot Etikhus byggplaner vid Brunnsbergsrondellen

Strax innan byggnadsnämndens beslut om detaljplanen antog kommunstyrelsens arbetsutskott (kommunalråden och ytterligare två politiker) ett avtal med Etikhus om en försäljning av kommunal mark till projektet.

Gamla KF Länkens hus säljs

I köpet ingår bland annat villan som ligger längst in på Hertig Eriks väg, som användes av KF Länken tidigare. Kommunen säljer marken för 14,8 miljoner kronor. Etikhus ska därutöver stå för kostnaden – 4,2 miljoner kronor – för iordningsställande av trottoarer och vägar i anslutning till nybygget.

LÄS MER: Etikhus vinner tävlingen om att få bygga vid Bua hamn

Etikhus kommer alltså delvis att bygga på det som i dag är kommunal mark. Det ska de även göra på Bua hamnplan vars nya detaljplan är försenad men beräknad att antas i slutet av det här året.

Stenkil (M) nöjd med avtal

I avtalet om Tärnan står att Etikhus ska bygga tio servicebostäder med egna ingångar med en gemensam lokal på Bua hamnplan: "I det fall kraftiga förseningar eller problem uppstår i projektet Bua hamnplan kan kommunen och exploatören gemensamt besluta att de 10 servicebostäderna ska lokaliseras någon annanstans i exploatörens befintliga bestånd eller i något av exploatörens nya projekt."

– För oss är det här ett tillfälle att sluta ett avtal om sociala lägenheter. Varbergs Bostads AB drar ett för tungt lass med sådana lägenheter. Vi vill gärna att andra fastighetsägare ska hjälpa till med sådant, säger kommunalrådet Ann-Charlotte Stenkil (M).

Nynäsmacken

Industrifastigheten i kvarteret Tärnan rymde en gång Nynäsmacken, som var en mack under Nynäs Petroliums flagg. Macken öppnade 1958 och stängde 1981. Här kunde man tanka sin bil, men macken hade också en serviceverkstad för bilar och lastbilar. Man körde också ut eldningsolja. Macken hade också en verkstad för bilar och lastbilar.

LÄS MER: Sista handen läggs vid planering för Bua hamnplan

LÄS MER: Gamla E 6 mot helt ny karaktär

LÄS MER: Etikhus vill bygga vid gamla E 6

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här