Mikael Bonde (L): Gör om planen för Västerport i Varberg

Det blev inget enigt beslut i byggnadsnämnden om detaljplanen för Västerport. Mikael Bonde (L) ville skicka tillbaka planen till tjänstemännen. Han tycker att hotellet är ett misstag.

ANNONS
|

Så kände sig slutligen byggnadsnämnden redo att ta beslut om detaljplanen för Västerports första etapp, tre år efter att arbetet med detaljplanen inleddes. På sitt senaste möte hade man planen på sitt bord. Och jo, det är den här typen av stadsdel som byggnadsnämnden vill se – alla utom ledamöterna Mikael Bonde (L), som ville ha återremiss, och Roger Kardemark (KD), som reserverat sig.

– När vi inledde Västerportprojektet fanns idéer om att anpassa byggnaderna efter Campus och det gamla hamnmagasinet. Kanske lite högre hus så klart, men inte de enorma volymer som det blir i Västerport nu, säger Mikael Bonde som yrkade på återremiss.

ANNONS

Roger Kardemarks invändningar är inte så omfattande. De rör bland annat trafiken. Han vill trycka hårdare på att Västerport ska bli bilfritt och han tycker också att man redan nu ska förbereda för uteserveringar så de får en fin utformning med klara tydliga regler för byggare, kommun och företagare.

LÄS MER:Beslut idag: Byggarna av Västerports första etapp är utsedda

– Vi tycker också att man ska bygga in ventilationsanläggningarna. Det kan bli fult helt enkelt, om man inte löser det på ett bra sätt. I övrigt är vi inte emot förslaget i någon del, säger han.

Västerports första detaljplan innehåller hus, gator, en förlängning av Strandpromenaden och ett litet torg, ett parkeringshus samt ett hotell. Husen ska innehålla 500 bostäder och lokaler för kaféer, kontor och andra verksamheter. De blir sådär fem – sju våningar höga. Hotellet tillåts bli fjorton våningar högt.

Bonde (L) tycker som länsantikvarien

Mikael Bonde tycker att hotellet blir fel placerat och han tycker att det är fel att beslutet om hotellet bara tagits i en begränsad krets (kommunstyrelsen). Han hade velat diskutera hotellet i ett tidigt skede i fullmäktige.

– Hotellet kommer att uppfattas som en koloss i Västerportområdet, men också mot riksintresset med Kallbadhuset, Varmbadhuset, Tullhuset och fästningen. Jag kunde tänka mig en större byggnad lite längre bort som en pendang till fästningen, men att placera den byggnaden där den ska byggas nu – vid det lilla torget – blir helt fel. Hotellet är alldeles för stort, för högt, för brett och det tar blicken från vårt kulturarv och riksintresse. Det är också för modernitiskt till sin karaktär.

ANNONS

LÄS MER:Hotellet på tvärs mot fullmäktiges Västerportbeslut

Planprogrammet som ska ligga till grund för detaljplanerna i Västerport talar om en försiktighet med bygghöjderna i denna den södra delen av stadsdelen. Men den skrivningen tycks bortglömd av politikerna som själva fattat beslut om den. Ingen av de politiker i byggnadsnämnden som HN pratat med (utom Bonde) ser de fjorton våningarna som en avvikelse mot det som är beslutat sedan tidigare. Avvikelsen diskuterades inte ens på mötet. Återstår att se vad fullmäktige säger om det när detaljplanen kommer dit den 15 juni.

Politikerna tycker att de pratat länge och väl

Beslutsärendet om detaljplanen för Västerport tog inte många minuter i byggnadsnämnden.

– Det blev inte så mycket snack för den har varit uppe så många gånger tidigare. Vi vet var vi står och det finns nog ingen detaljplan som diskuterats så mycket som den här, säger ordföranden Christian Persson (C).

Länsstyrelsen har haft mycket kritik under resans gång. Blir det riktigt nu?

– Jag tycker inte att allt de sagt varit kritik. De har velat veta mer. De har egentligen inte ifrågasatt men de vill ha information om hur det är tänkt att fungera. Jag har inte jättelång historik på detta men i slutändan känns det som att det blivit bra och att det funnits en dialog med länsstyrelsen.

ANNONS

Kritik eller synpunkter – länsstyrelsens vad-man-nu-vill-kalla-det tvingade kommunen till flera omfattande utredningar och en andra granskningsrunda. Länsantikvarien anser fortfarande att hotellet kommer att skada riksintresset fästningen.

LÄS MER:Länsstyrelsen smular sönder kommunens planering för Västerport

LÄS MER:Tredje gången gillt för Västerportplanen?

LÄS MER:Länsstyrelsen fortsätter varna för översvämning

Vad tycker då nämndordföranden blir mest intressant i den nya stadsdelen? Christian Persson svarar att han tror att stadsdelen "verkligen har möjlighet att bli varbergarnas vardagsrum".

– Många har kritik mot att det kan bli en gräddhylla. Det kommer att bli dyra lägenheter. Men det här är ett område som blir tillgängligt för alla. Det blir bostäder, restauranger och kaféer och verksamheter. Och hotellet är ju inte bara för hotellgäster – där kan vem som helst gå in och äta. Det blir ingen gräddhylla där bara de som bor kommer att vistas. Västerport är verkligen för alla.

”Äntligen!”

Nämndens vice ordförande Tomas Johansson (S) har suttit längre i nämnden än Christian Persson. Så här kommenterar han beslutet.

– Äntligen! Vi har jobbat med detta och hamnen i sex – åtta år. Det har varit medborgardialoger och offentliga möten och hur många människor som helst har varit inblandade. Och efter remisser och allt detta arbete har vi landat i det här förslaget. Jag tycker att vi har landat någorlunda rätt. Sedan gäller det att vi är vakna när det kommer till byggloven så det blir som det är tänkt. Jag tycker att det här blir en bra stadsdel.

ANNONS
Tomas Johansson (S).
Tomas Johansson (S).

Beskriv – hur kommer det vara att röra sig i Västerport?

– Det ska vara ett område som är offentligt. Det kommer inte vara några privatbilar inne bland husen. Det blir lite som i Malmös Bo01. Jag tror det kommer bli en häftig stadsdel där man kan röra sig på lite olika sätt. Jag hoppas att där ska bli restauranger så att folk ska kunna vistas där – både de som bor där och andra.

Fina gator

Flera ledamöter nämner Barnens Boulevard och kopplingen mellan den nya stationen och fästningen genom gatan Diagonalen som särskilt bra inslag.

Andreas Havasi (SD)
Andreas Havasi (SD) Bild: Annika Karlbom

– Helheten tycker jag blir jättebra. Det är en ny stadsdel och den behöver inte blir så lik det gamla Varberg. Det här får bli något nytt som kan prägla det nya Varberg. Höjdmässigt är det okej, man får bygga högt i Västerport. Det vore synd att slöa på marken när man nu väl bygger där, säger Andreas Havasi (SD).

– Jag hoppas att man ska trivas i Västerport och att det inte ska bli ytterligare ett centrum, för vi har redan ett centrum med charm och sitt speciella uttryck. Västerport ska vara något annat. Men båda delarna ska vara trevliga och då handlar det mycket om vad vi får in i husen på första våning av verksamheter. Kanske kaféer, restauranger, samlingslokaler, företag – ja allt möjligt, säger Ulrika Eriksson (M).

ANNONS

LÄS MER:Länsstyrelsen smular sönder kommunens planering för Västerport

LÄS MER:Efter kritiken mot Västerport: Marken det stora frågetecknet

LÄS MER:Casmé står fast vid hotell – trots Stordalens kris

ANNONS