Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Mia Skoglund kritisk till vaccinationsordningen

Mia Skoglund, 62, är i riskgrupp för att drabbas allvarligt av covid-19. Trots det är hon en av dem som inte prioriteras för vaccin.
— Vi alla är väldigt trötta på pandemin, men när man vet att ens liv hänger på en skör tråd blir det ännu värre, säger hon.

Det har varit ett tufft år för många av oss. Nu hoppas vi att vaccineringen kommer igång och att vi som tillhör riskgrupp hamnar bland dem som först erbjuds vaccin.

Så startade föreningen PAH Sverige sitt årsbrev 2020. Men trots att de som lider av sjukdomen riskerar att drabbas hårt om de skulle smittas av covid-19 har de, likt många andra riskgrupper i åldrarna 18-64, hamnat i fas tre för vaccination.

Mia Skoglund, 62, bor tillsammans med sin man på landet i Skällinge. Hon diagnostiserades med den kroniska och allvarliga hjärt- och lungsjukdomen i slutet av 2019.

— Det tog lång tid att acceptera att jag hade fått PAH och det har varit en tuff resa. Nu har man accepterat det lite mer, men kanske inte fullt ut, säger hon.

Ett hundratal diagnostiseras varje år

PAH (pulmonell arteriell hypertension) är ovanlig sjukdom. Ett hundratal diagnostiseras med sjukdomen varje år i Sverige, enligt riksförbundet Hjärtlung. Personer som drabbas av sjukdomen och som inte behandlas för den avlider i genomsnitt efter två och ett halvt år.

Mia Skoglund berättar att hon var på vårdcentralen vid två tillfällen utan att sjukdomen upptäcktes. När hon till slut hamnade på akuten och fick diagnosen så blev hon kvar på sjukhuset i sex veckor.

Hon förklarar att livet, där och då, vändes upp-och-ner. Orken försvann och hon blev andfådd av att gå. Hon klarade inte av att gå till jobbet som förskolevikarie. Och att medverka i hundtävlingar, som tidigare varit hennes stora intresse, fick hon sluta med.

Några månader senare slog coronapandemin till. Sedan dess har Mia fått stänga in sig.

— Min mjälte är bortopererad också, så jag är väldigt känslig. Mitt immunförsvar har sänkts kraftig och jag har tidigare blivit inlagd på sjukhus när jag fått feber. Jag kan inte få corona för då blir det tufft, säger hon och fortsätter:

— Tidigare i pandemin sa min läkare på Sahlgrenska att ”var försiktig, men se till att du inte blir totalt isolerad för det är inte bra för psyket”. Så jag har gått någon kurs med hunden, men då är vi bara fem personer och då är vi alltid ute och kan hålla avstånd. Det har varit mitt sätt att överleva det här.

Kritisk till prioriteringsordningen för vaccin

I Folkhälsomyndighetens nationella plan för vaccination mot covid-19 hamnar Mia Skoglund i fas 3, tillsammans med de andra i åldrarna 18-64 år som tillhör en riskgrupp för att drabbas allvarligt av covid-19. Riskgruppera innefattar till exempel personer med kronisk hjärt- och kärlsjukdom, Downs syndrom eller diabetes.

Mia Skoglund är kritisk till hur riskgrupperna i åldrarna 18-64 nedprioriterats i vaccineringsordningen.

— Att vi hamnar i den näst sista fasen är för mig helt obegripligt. Riskgrupperna nämns nästan aldrig, det är bara de äldre som varit i fokus under pandemin. Man får inte glömma att vi som är i riskgrupp också kan drabbas väldigt svårt av covid-19, säger hon.

Oklart när fas 3 får vaccin

Maria Löfgren arbetar som biträdande smittskyddsläkare på region Halland. Hon berättar att Folkhälsomyndigheten baserat vaccinationsordningen på nationell och internationell data om hur riskgrupper påverkats av covid-19.

— Prioriteringsordningen bygger på det man vet om riskerna för svår sjukdom och ålder är en väldigt stark riskfaktor. Det är tydligt att ålder löper högre risk än många medicinska tillstånd, säger Maria Löfgren och fortsätter:

— Jag kan ha förståelse för att många individer hade önskat att få tillgång till vaccin tidigare och att det hade gjort en stor skillnad för dem. Men vi måste försöka göra det klokaste valet med den begränsade tillgången till vaccin som vi har.

När fas tre kan börja vaccineras i Region Halland är i dagsläget oklart. Osäkerheten i vaccinleveranserna har gjort att regionen kommer behöva ta fram en ny vaccinationsplan. Dessutom pausades vaccinationen av Astra Zenecas vaccin under tisdagen.

Mia Skoglund menar dock att riskgrupperna i fas tre borde prioriteras högre. Hon har både ringt och skrivit till Folkhälsomyndigheten för att få svar på sina frågor om prioriteringsordningen.

— Jag blir besviken, arg och känner att de trampar på oss på något vis. Räcker det inte med att man har den sjukdomen man har? Det känns som att man inte syns och att man inte finns.

LÄS MER: Mikaela: ”Jag skulle hellre ha vunnit på lotto”

PAH - pulmonell arteriell hypertension

Sjukdomen innebär att blodkärlen i lungorna blir för trånga. Eftersom samma volym blod försöker ta sig igenom trängre kärl blir blodtrycket i lungorna ovanligt högt. Till följd arbetar hjärtat hårdare och på sikt försämras hjärtats pumpförmåga.

Symtom på sjukdomen är ökad andfåddhet, trötthet, nedsatt kondition, svimningskänsla, bröstsmärta och bensvullnad.

PAH drabbar män och kvinnor i alla åldrar, men sjukdomen är vanligare bland kvinnor.

Ett hundratal personer får diagnosen i Sverige varje år.

Det finns behandlingar och läkemedel för att bromsa utvecklingen av sjukdomen och förlänga livet.

Personer med obehandlad PAH avlider i genomsnitt efter två och ett halvt år.

Källa: Hjärt-lungfonden och Riksförbundet Hjärtlung

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här