Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Sjövall, konstnärlig ledare på Teater Halland, Aleksa Lundberg, skådespelare, dramatiker och journalist, Dick Skattberg, aktiv i Prolove som arrangerar Pride Varberg, Eva Glamheden, barnmorska i Varberg och Mathias Frenzel, företagsledare, deltog i panelsamtal. BILD: Matilda Carlström

Metoo – ett ämne som skaver

Transkvinnan Aleksa Lundberg besökte Teater Halland och berättade om metoo ur sitt perspektiv i samtalsserien Skavet.

I torsdags samlades omkring 20 personer i Teater Hallands lokaler på Birger Svenssons väg för att i samtalsserien Skavet diskutera metoo-kampanjen. Kvällen inleddes med en föreläsning av Aleksa Lundberg, skådespelare, dramatiker och journalist. Hon kom ut som transkvinna som 17-åring för snart 20 år sedan och erbjöd ett annat perspektiv på kampanjen och sexuella trakasserier.

– Jag tror inte att trakasserierna skiljer sig så mycket, men det läggs på ytterligare ett förtryck som transperson, säger hon.

När hon kom ut som kvinna fick hon uppleva hur omgivningens förväntningar på henne förändrades.

Fick inte göra fula miner
– Tidigare hade jag haft förväntningar på mig att ta mycket plats, något jag inte var bekväm med. Nu fick jag i stället höra att jag inte fick göra fula miner, att jag skulle göra mig attraktiv hela tiden och att inte ta för mycket plats, säger hon.

Som exempel tar hon upp när hon under könskorrigeringen fick gå till en logoped för att lära sig ”tala som en kvinna”.

– Jag fick erbjudande om att lära mig att prata tystare och mindre med magen, nästan som att viska, säger hon.

I samtalsserien Skavet bjuds publiken in att diskutera ämnen som ”skaver i oss” tillsammans med inbjudna gäster och föreläsare. Torsdagen var Skavets tredje kväll i ordningen. Tidigare ämnen har varit hur man ska förhålla sig till att 90 000 unga står utanför samhället och hotet mot demokratin.

– Nästa termin ska vi samarbeta med Art inside out. Vi har satt rubrikerna ”Konst – livsfarligt”, ”8 mars – frihet, kärlek och jämlikhet” och ”Sorgen och tystnaden”, säger Anna Sjövall, konstnärlig ledare på teatern.

Kvällen avslutades med ett panelsamtal med Mathias Frenzel, entreprenör och företagsledare i Varberg, Dick Skattberg, aktiv i Prolove som arrangerar Pride Varberg, Eva Glamheden, barnmorska i Varberg och Aleksa Lundberg. Samtalet leddes av Anna Sjövall.

Vad är det som skaver med #metoo?
– Det blir mer och mer uppenbart hur utbrett det är med sexuella trakasserier i samhället. Jag tror att vi ser en stor omvälvning nu på grund av kampanjen. Om 10 år kommer vi säga att vi lärde oss otroligt mycket, säger Anna Sjövall.

Aleksa Lundberg håller med.

– Det går från att offret som blir utsatt får bära skammen till att lägga skammen på den som sig bör. För hundra år sedan fick kvinnor rösträtt, och jag tror att vi nu ser en ny social revolution, säger hon.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här